De ser till så att tomten får breven

I Årsta har nu över sex miljoner julkort sorterats till länets drygt två miljoner invånare. Flest hälsningar får tomten.

  • Publicerad 15:47, 20 dec 2013

Svetten lackar när det lackar mot jul. Inför julen arbetar 280 personer på postens sorteringscentral i Årsta för att hinna med att få ut sex miljoner julkort och paket till Stockholms två miljoner invånare.

– Det är en fantastisk stämning här. Att allt levereras i tid betyder väldigt mycket för alla, säger ­Anders Hagbo som är ansvarig för julverksamheten.

Det här är posten överlägset mest hektiska tid och totalt har 900 extra personer– sorterare och brevbärare – kallats in för att allt ska hinnas med.

Antalet julkort som skickas har legat på samma nivå sedan 2006. Men trycket ökar ändå på sorterare och brevbärare eftersom internethandeln innebär fler paket varje år.

Tre fjärdedelar av befolkningen skickar julkort – helst till nära och kära.Men det är en som får flest brev av alla. Enligt pressekreterare Maria Ibsén fick tomtefar i Tomteboda 100 000 brev i fjol. Dessa skickas sedan vidare till Småland där tomtens lilla hjälpreda svarar på alla. Han skickar även med en liten present.

Lyckligtvis är det inte bara denna nisse som sprätter och skriver. Totalt är det nämligen åtta miljoner som skriver till den vitskäggige mannen varje år från jordens alla hörn.

Fakta

Tomten tros bo i Sverige

Traditionen med att skicka kort till tomten började redan på 1800-talet.

Det var tidningen Jultomten som uppmanade barn att skriva till tomten. Det skulle stimulera barnens fantasi, var tanken.

Tidningen startades av svenska läraretidningsförlaget 1891 och utkom en gång om året.

Tomten får brev från hela världen. Många barn tror att tomten bor i Sverige.

Källa: Posten

Visa merVisa mindre