Ana Gaines och Nelly Strömberg projektleder "Ljust i mörkret" som lockar fler än 20 ljuskonstnärer att ställa ut runt Ösbysjön. Foto: Rolf Andersson

De ser till att Ösbysjön skiner i helgen

På torsdag startar Danderyds stora kulturfestival och vi har träffat en av lördagens akter, ”Ljus i mörkret”, som ska lysa upp Ösbysjön – och som vill att området ska bli Danderyds konstmecka.

  • Publicerad 14:29, 19 okt 2016

Vid den gröna stugan vid Ösbysjön har Ana Gaines sin ateljé, och där pågår planeringen inför utställningen ”Ljus i mörkret”, som hon och Nelly Strömberg fick idén till förra året. I år är de en del av ”Plats på scenen”, höstens stora kulturevent inom kommunen.

Succé ifjol

Det de ska göra är att lysa upp Ösbysjön för en kväll. Något man även gjorde förra året under Danderyds kulturbiennal.

– Det är spännande att se hur ljuset förändrats i mörker och att lysa upp en skog där det annars bara är mörkt. Det var en succé förra året och vi hade fler än 500 besökare, säger Ana Gaines som arrangerar och ställer ut under lördagskvällen.

– Jag bor precis här bredvid och går förbi varje dag. Det är fin oas och det är viktigt att belysa den, säger Nelly Strömberg.

"En plats att mötas på"

Och med att ”belysa” platsen finns det två innebörder, dels genom faktiska ljusinstallationer och dels genom att göra området ovanför sjön till en samlingsplats för konstaktiviteter.

– Den här längan har stått tom så länge innan Ana ordnade sin ateljé här – förutom när det är kafé på sommaren. Skulle man rusta upp och bygga nytt så kan det bli en träffpunkt med fik och en samlingsplats för fritidsaktiviteter och kultur – det vore kul om det fanns en faktisk plats att mötas på, säger Nelly.

Totalt kommer det vara 22 ljusinstallationer av olika konstnärer som visas upp runt Ösbysjön, dessutom har man fått hjälp av elever från, bland annat, Vendestigens skola, Ösbyskolan.

– Man ska ta en resa genom en annan rymd. Här är ett bra tillfälle att se den lokala kulturen och vi har redan nu börjat planera inför nästa år.

Samlingsplats

Ana Gaines och Nelly Strömberg är båda med i föreningen Danderyds konsthall. Förutom att anordna ”Ljus i mörkret” är de bägge verksamma konstnärer som har en förhoppning om att området vid Ösbysjön kan bli Danderyds mötesplats för konstnärer.

Ljus i Mörkret

När: Lördag 22 oktober
klockan 19:00.

Var: Vid Ösbysjön.

Vad: En upplevelse med ljusinstallationer runt Ösbysjön – och det blir även elddans och
musik.

Visa merVisa mindre