De seglar jorden runt – utan vana

Liten seglarerfarenhet, bara ett års förberedelse, minimal budget – och jäklar anamma. Med den bakgrunden kastade de loss i Svinninge med siktet inställt på att segla jorden runt.

  • Publicerad 19:30, 17 feb 2018

Många drömmer om att segla jorden runt. Men drömmen förverkligas sällan. Om den gör det har jordenruntseglarna nästan alltid förberett sig minutiöst. I ryggen har de en gedigen erfarenhet. De har gått ett tiotal marina kurser, har stor budget och en rejäl båt, fullproppad med med all tänkbar säkerhetsutrustning.

Tjugoåringarna William Siegel och Elias Eklind från Svinninge uppfyller inte så mycket av det där.

– Jag kom på att jordenruntsegling vore en kul grej. Jag och min kompis Elias köpte en 50 år gammal Vega i Blekinge. Den körde vi hem med en trailer i 30 kilometer i timmen på småvägar genom Sverige sommaren 2016, säger William Siegel.

Dags för fika. Axel Schüsseleder och William Siegel sugna på sockerkaka. Bild: Privat.

För att ha råd har killarna gjort mycket av upprustningsarbetet själva. Som att förstärkta båtfönsterna med plexiglas, så att de inte trycks in av kraftiga vågor, och att montera vindroder som fungerar som autopilot. Under våren 2017 skaffade de förarbevis och ett kustskepparintyg.

– Vi investerade totalt 100 000 kronor i båtköp, upprustning och båttillbehör. Resebudgeten är 150 000 kronor, säger William Siegel.

Seglatsen över Atlanten tog 18 dygn. Bild: Privat.

Deras erfarenheter av segling var liten innan de i juli 2017 kastade loss från hamnen i Svinninge. Då hade killarna bara seglat lite i skärgården och till Åland en gång.

Är det inte dumdristigt att segla jorden runt med så lite erfarenhet?

– Med jäklar-anamma går det! Om vi väntar för länge blir det aldrig blir av. Vi lär oss också mycket under själva seglatsen, säger William.

Första stoppet  blev Gotland. Därefter stannade de i Polen och köpte nya segel till sin Vega med namnet Astrid på Vift. Därefter seglade de till Travemünde och sedan, med motorgång och utombordare, genom kanalsystemet i Europa.  I januari seglade de till Kanarieöarna och Kap Verde utanför Västafrika. Där fick killarna kostnadsfritt följa med Viking Explorers, en nordisk nystartad seglingseskader, över Atlanten. Till överfarten till Barbados, som tog 18 dygn, anslöt även kompisen Axel Schüsseleder.

– Utanför Spanien möttes vi av stormvindar, men jag har hittills aldrig varit rädd. Den långa släplinan kan rädda liv om någon faller överbord i grov sjö. Dessutom har vi livselar och uppblåsbara västar.

Axel Schüsseleder och Elias Eklind redo för middag. Bild: Privat.

Under Atlantseglatsen åt killarna bland annat ris, pasta mixat med thaicurry, sockerkakor och fiskade även guldmakrill. Drygt 250 liter färskvatten ombord räckte.

Tjänar ni pengar på resan?

– När vi nu ska segla vidare till Trinidad och gå på festival följer en dansk och en norrman med oss ombord. De betalar 150 kronor per dygn. När båten var förtöjd i Las Palmas åkte jag hem två veckor och sålde julgranar.
Om en månad väntar Panamakanalen och en segling över Stilla havet. Killarna planerar att vara tillbaka i hemmahamnen i Svinninge om två eller tre år.

Johan Cooke