”Vi har aldrig gjort något liknande tidigare”, säger Angelica Dahlström (till höger) som tillsammans med kollegan Maria Feldt startat en julklappsinsamling. Foto: Johanna Schalk

De samlar klappar till kvinnoboende

Maria Feldt och Angelica Dahlström på Värmdö ögon ville göra något bra den här julen. Därför startade de en julklappsinsamling till utsatta kvinnor och barn.

  • Publicerad 00:00, 29 nov 2011

Vill man göra något gott i jul kan man köpa en julklapp till ett barn eller en kvinna och lämna in det på Värmdö ögon i Gustavsbergs centrum. Lagom till julafton kör­ sedan personalen i glasögon­butiken över alla paketen till Frälsningsarméns kvinnoboende Skogsbo i Nacka.

Angelica Dahlström som äger Värmdö ögon fick idén av en kompis som har ett hotell i Malmö.

– Har man ett företag är det ju mycket lättare att starta en insamling än om man är privatperson. I Malmö fick de in en hel hög paket och det tror jag att vi får här också. Folk är givmilda, bara man lägger upp det på rätt sätt, säger Angelica.

Det enda man som julklappsdonator behöver göra är att skriva om paketet ska ges till en kvinna, flicka eller pojke och ungefärlig ålder på barnet. Att det blev just ett kvinnoboende som ska få gåvorna hänger delvis samman med att Angelica själv är mamma.

– Jag blir ledsen bara jag tänker på att det finns männi­skor som inte har ett tryggt hem att fira jul i, säger hon.

På Skogsbo i Nacka berättar Eva som jobbar där att hon blev glatt överraskad av initiativet.

– Det är alltid fint när andra­ visar omtanke och särskilt barnen uppskattar att få några julklappar, säger hon.

Just nu bor 15 kvinnor och­ 12 barn på Skogsbo, allt­ från små bebisar till 16-åringar. På julafton brukar man först laga mat från jordens alla hörn. Sedan blir det fika, levande musik och julklappsutdelning med tomte.

Tidigare år har olika företag skänkt presenter, men i år är det bara glasögonbutiken i Gustavsberg som har hört av sig.