Insamlare. Hanna Kallin (tv) och Helena Tammerlöv har gjort en rad insamlingar till förmån för barn och familjer med knappa resurser. Foto: Privat

De samlar in vinterkläder till barn som behöver

Har du avlagda barnvinterkläder som du kan avvara? Den 17 april är det insamling vid Hedvig Eleonora kyrka, till förmån för barn i familjer med knappa resurser.

  • Publicerad 09:38, 13 apr 2021

Våren är här, och det är hög tid att stuva under barnens vinterkläder. Men istället för att låta dem samla damm i förråden kan man passa på skänka dem vidare om man har möjlighet.

Det hoppas de engagerade Östermalmsborna Hanna Kallin och Helena Tammerlöv som nu har tagit initiativ till ytterligare en insamling till förmån för barn i familjer med knappa resurser.

– Om man inte har bra kläder kan man inte leka på lika villkor, säger Hanna Kallin.

Insamlingen pågår mellan 11 och 15 på lördagen den 17 april utanför Hedvig Eleonora kyrka vid Östermalms torg. Med i projektet är Hedvig Eleonora församling och kemtvätten Washaway, som tvättar upp alla kläder som de får in.

– Det är viktigt att allt är helt och rent och fräscht, annars missar man lite av poängen med det här, säger Hanna Kallin.

Hur fördelar ni kläderna som samlas in?

– Vi har varit i kontakt med socialtjänsten i Stockholm, och även kyrkor, kvinnocenter och jourhem.

Allt som samlas in kommer att stanna i stan, försäkrar Hanna Kallin.

– Man kan bli lite hemmablind och tro att det de här behoven inte finns i Stockholm eller på Östermalm, men det stämmer inte. Däremot blir utanförskapet ännu mer tydligt när inte finns lika många som saknar ordentliga kläder.

Uteleken blir ännu viktigare

Hanna Kallin och Helena Tammerlöv är båda föräldrar på Carlssons skola på Östermalm. De har tidigare organiserat flera insamlingar av kläder och sportprylar som bland annat har tillfallit kvinnocenter och fritidsbanker i Stockholm.

– Vi har hört om fall där föräldrar till slut har hållit barn hemma, när de trots påtryckningar från förskolan inte kunnat köpa ordentliga kläder, säger Hanna Kallin och fortsätter:

– Man måste komma ihåg att det ofta handlar om barn som inte har samma möjligheter som många andra, de åker inte på skidsemestrar och går inte på tennis och fotboll och andra aktiviteter. Då blir uteleken på skolgården eller i lekparken ännu viktigare.

Sökes: nya och begagnade kläder

När? Klockan 11-15, lördag den 17 april

Var? Utanför Hedvig Eleonora kyrka

Sökes: Ytterkläder och skalkläder för höst och vinter, samt fleecetröjor och förstärkningsplagg, i gott begagnat skick. Insamlingen tar också emot oanvända mössor, vantar och skor.

Visa merVisa mindre