De samlar in – till utsatta kvinnor och barn

Det är långt ifrån alla barn och kvinnor i Haninge som får en lugn och fridfull jul. Och julklappar är ingen självklarhet. Nu börjar handelsplatsen Port 73 för andra året i rad att samla in julklappar till Haninge kvinnojour.

  • Publicerad 10:00, 8 dec 2017

En hög för mamma, en hög för barnen.

Marika Alm som driver leksaksbutiken inne på Port 73 förbereder för den julklappsinsamling som handelsplatsen ska ha för andra året i rad.

Sandra Mathisson, marknadsansvarig på Port 73, hjälper till samtidigt som hon pratar med några kvinnor som kommit hit från Haninge kvinnojour.

– Förra året fick vi in 300-400 julklappar härifrån, det var stora säckar. Barnen blev ju otroligt glada, det betyder så mycket, berättar Anneli Dahlberg, verksamhetsledare på kvinnojouren.

Det är efter julhelgerna kvinnojouren har som mest att göra.

Det är då kvinnorna knackar på dörren, eller ringer det där samtalet om någonstans att ta vägen. Och med ett barn där hemmets trygghet dras undan.

– Vi är jättetacksamma att vi får denna hjälp i år igen, säger Anneli Dahlberg.

Det var Marika Alm och hennes dotter som förra året gjorde den första julklappsinsamlingen.

– Vi har alltid försökt hjälpa de som inte har det så lätt. Vi tänkte, vi har en leksaksbutik, vad kan vi göra, säger Marika.

Det de kunde göra var att sätta upp ett julklappsbord utanför och erbjuda folk att skänka julklappar till kvinnojouren. En idé handelsplatsen gillade.

– Det kan vara julklappar som folk kommer hit med eller julklappar man köper här. Det enda vi sagt är att det ska vara helt, rent och nytt och att det ska vara en julklapp som verkligen är en julklapp, säger Sandra Mathisson.

Skillnaden mot i fjol är att de detta år även ska samla in till julklappar till mammorna.

– Vi tycker att mammorna  är värda julklappar också, säger Sandra Mathison.

Vill man bidra ekonomiskt utan att köpa en julklapp kan man även vara med och sponsra utflykter som Haninge kvinnojour gör med barn och kvinnor.

– Det gör man också här på plats, säger Anneli Dahlberg.

Julklappsinsamlingen pågår 18-21 december på Port 73.