Östermalmsbon och allmänläkaren Christina Littke och Jens Dolk från K-märkt i Garnisonen med första matlådorna till sjukhuspersonal. Foto: Pekka Pääkkö

De samlar in pengar för matlådor till sjukhuspersonal

Allmänläkare Christina Littke ville slå två flugor i en smäll genom att stödja både vårdpersonalen och krogbranschen. – Att det skulle kunna stå en färdig och gratis matlåda i personalrummet är guld värt, säger Christina.

  • Publicerad 05:42, 2 apr 2020

Fram till i fjol jobbade Östermalmsbon Christina Littke som allmänläkare. Hon vet hur viktigt det är med bra mat för vårdpersonalen och hur svårt det är att få tag på sådant under helger, kvällar och nätter.

– Vi vet att det är oerhört ansträngt på alla sjukhus nu och att rasterna är korta. Att det då skulle kunna stå en färdig och gratis matlåda i personalrummet är guld värt, säger Christina.

Även stöd till krogarna

Samtidigt hade hon sett ett nyhetsinslag på tv där Jens Dolk på restaurang K-märkt i Garnisonen pratade om sin oro för restaurangernas överlevnad i coronakrisen.

– Då tänkte jag att man kan slå två flugor i en smäll. Jag ringde upp K-märkt och frågade om de var intresserade och det var de, säger Christina Littke.

Christina tog sedan kontakt med chefsläkaren på Danderyds sjukhus Karin Knudsen-Malmqvist för att fråga om de ville ta emot maten – och hon gav också tummen upp. Samarbetet mellan Danderyds sjukhus och K-märkt kunde därmed dra igång.

Första leveransen ute

Insamlingen går under namnet #mattillvården och började i söndags. Redan två dygn senare började den första leveransen med 50 lådor köras till Danderyds sjukhus där Matthias Lindhe, vd på patienthotellet, tar emot matlådorna och fördelar det på sjukhuset.

Alla privatpersoner och företag som vill kan skänka pengar till initiativet.

– Alla bidrag tas emot med stor tacksamhet. 100 kronor ger en matlåda, säger Christina.

Hur känns det att så många vill vara med och bidra?

– Det är ju underbart och fantastiskt. Och sjukhuset är så glada över hjälpen, säger Christina.

Win-win-win

Jens Dolk på K-märkt berättar att pengar till runt 2 000 matlådor redan har kommit in. Ett företag har till exempel skänkt 100 000 kronor.

– Det är win-win-win. Några får skänka pengar, vi får laga mat och hålla i gång krogen och vårdpersonalen får en lunch eller en middag, säger han.

Vad säger du om Christinas initiativ?

– Fantastiskt. När hon ringde och erbjöd sig att vara länken mot sjukhuset och lösa det logistiska satte vi ihop det här i helgen och nu kör vi ut de första 50 lådorna.

Kan utökas

Till att börja med blir det matlådor till Danderyds sjukhus. Om projektet ska utökas till fler sjukhus och fler krogar får framtiden visa, säger Christina.

– Vi är öppna för det, men har valt att börja i den här skalan, säger hon.

Privatpersoner kan swisha 100 kronor till 1230273581 (skriv ”mattillvården”)

Företag kan betala in till BG 338-9905 ( K-märkt AB) maila sedan  mattillvarden@kmarkt.se så löser K-märkt dokumentationen kring detta.    

Sedan tidigare har till exempel Broms på Karlavägen liknande projekt.