Samlar barnvagnar. En ideell organisation samlar in barnvagnar för att kunna skicka till flyktingläger i Grekland. Foto: Team Sweden Volunteers

De samlar in barnvagnar till behövande

Har du en gammal barnvagn som inte används? Nästa söndag, 11 augusti, åker en ideell organisation runt i stan och hämtar upp barnvagnar som de sedan flyger ner till flyktingläger i Grekland där de används som sängar av små barn.

  • Publicerad 13:03, 2 aug 2019

I slutet av augusti är planen att ett lass med barnvagnar ska flygas till Grekland för att sedan i september delas ut i olika flyktingläger. Det blir fjärde gången som ideella organisationen Team Sweden volunteers skickar barnvagnar till Grekland.

– Vi började i oktober förra året och har skickat runt 1000 barnvagnar hittills. Säkert hälften har skänkts av stockholmare. I september kommer jag att åka ner till Grekland och dela ut vagnarna i olika flyktingläger, säger Teresa Fröling som har vittnat om hur barn sover på marken i lägren och hur råttor springer över dem.

– Med barnvagnarna slipper de ligga på kallt underlag och de skyddas från råttorna. Det gör också att föräldrarna blir mer rörliga på dagen och kan ta sig till någon butik till exempel. Mycket i lägren handlar ju om att köa, för att få mat eller hygienartiklar. Då är det också praktiskt med vagn.

Hämtar barnvagnar i Stockholm

Nästa söndag, 11/8, åker alltså Team Sweden volunteers runt i Stockholm för att hämta upp barnvagnar. Den som vill få sin vagn upphämtad kan höra av sig på Facebook eller mejla
teamswedenvolunteers@gmail.com.

– Vi kommer att lägga upp en rutt dagen innan när vi vet hur många barnvagnar vi ska hämta och var, säger Teresa Fröling.

På Facebook kan man sedan följa hur det går med barnvagnarna.

– Man kanske inte ser just "sin" barnvagn men vi lägger upp mycket bilder på vår Facebook-sida på dem som får barnvagnarna.