De samlade in 300 barnvagnar

När Teresa Fröling nominerades till Svenska Hjältar-priset tog insamlingen till flyktinglägren i Grekland osannolik fart. Snart skickas flera hundra barnvagnar ner för att hjälpa barnen som lever i misären.

  • Publicerad 01:15, 24 feb 2019

Tillsammans med Elisabet Grönberg och Natalie Snell Redon är Teresa Fröling organisationen Team Sweden volunteers. Organisationen grundades av Teresa sedan hon varit på plats på Kos första gången, en resa hon gjorde eftersom hon kände att hon ville hjälpa till på något sätt.

– Jag skrev om det på Facebook och ville samla in pengar och förnödenheter och så frågade jag om någon ville följa med. Det slutade med att vi samlade in 100 000 kronor och vi var 18 stycken som åkte ner.

Det blev fler resor och till slut en organisation som nu är på väg att göra ännu en stor insats.

– Vi höll på till dess att hamnen i Pireus var utrymt. Under min graviditet och när min son var nyfödd gjorde vi inte så mycket insatser men vi gjorde punktinsatser i Håbo till nyanlända men även runt om i Stockholm. Vi skickade också över en större sändning med kläder till Grekland och skickade pengar till finansiering av en tandläkarklinik för flyktingar i ett aktivitetshus i Aten.

Diskussionen om vad man kan göra på plats i Grekland har hela tiden fortsatt och via en kontakt med en svensk kvinna som befinner sig på platsen kom man fram till att barnvagnar skulle göra stor nytta.

– Vi gör ett försök och på den vägen är det. Vi började i oktober och veckan innan jul skickade vi 120 barnvagnar till Lesbos, säger Teresa.

Enorm uppmärksamhet

Det var bara början. När Teresa nominerades till Svenska Hjältar och intervjuades i Aftonbladet blev uppmärksamheten enorm.

– Det hade jag inte räknat med, säger hon.

Flera företag hörde av sig och ville sponsra. En kvinna i Skövde meddelade att hon hade tio barnvagnar att skänka. När Teresa kom fram tillsammans med sin syster var det plötsligt 18 vagnar. I dag finns det 148 barnvagnar i lagret och då har man flera kvar att hämta. Dessutom hörde ett stort barnvagnsföretag av sig och ville donera 40 nya vagnar till insamlingen. Totalt sett, när allt är inhämtat, lär det hamna på mellan 250 och 300 vagnar.

– Vi kommer att skicka ner runt 200 vagnar den här gången och sedan får vi se var vi skickar övriga.

Krisen pågår än

Teresa trycker på att krisen i allra högsta grad är fortsatt pågående. Rubrikerna har blivit mindre, rösterna har på många sätt tystnat, men inte nöden.

– Titta bara på lägret i Lesbos. Det är anpassat för 2000 personer och det bor 7000 där. Det är invaderat av råttor och annat. De har skapat sig en livskvalitet på sitt sätt, men det är fortfarande misär. Folk har stängt av och media har stängt av, men det finns massor att göra och då kan man till exempel göra något så enkelt som att skänka en barnvagn.

Teresa förbereder sig nu alltså för ytterligare en resa till Grekland. Den här går av stapeln någon gång i mitten av mars. Hon vill vara på plats när barnvagnarna lämnas över.

– Jag hoppas kunna göra mer på plats. Vi har samlat in pengar till frakten för den här gången, men vi hoppas få in mer så att vi kanske kan lämna över blöjor, mjölkersättning och annat. Vi har samlat in sneakers, vårskor. Det handlar om ett tusental någonting.

– Vad det blir av allt det här i slutändan vet jag faktiskt inte, men vi tar emot allt vi kan få. Det är lika bra att köra när man kan och det är kul att flera företag har klivit in.

Team Sweden ­volunteers

Startades i december 2015.

Den som söker på Team Sweden volunteers på Facebook kommer till organisationens sida. Där finns information om vad man kan göra om man vill skänka pengar, kläder, barnvagnar eller annat.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007 och galan sänds på TV4.

Visa merVisa mindre

Planen: Snabbare variant av buss 558

Upplands-Bro. Nu är planerade trafikförändringar inom SL-trafiken ute på remiss. Av dessa framgår att buss 558 i Upplands-Bro berörs.måndag 26/10 16:45