Pete&Harry, Erik Mannby (med lite skägg) och Fredrik af Klercker Foto: Pekka Pääkkö

De säljer vintage med flärd

Stil och elegans kan visst gå hand i hand med begagnat. Det menar grundarna av Pete & Harry som vill ge väl valda accessoarer ett nytt liv. "Allt behöver inte vara nytt. Ibland är det finare när det inte är nytt", säger Fredrik af Klercker.

  • Publicerad 14:22, 26 feb 2021

Förutom att sakerna är begagnade finns det få likheter mellan Pete & Harry och Stadsmissionen.

Här finns det slipsar för en tusenlapp, och läderportföljer för fyra. Det finns gott om billigare alternativ också, men allt är noga utvalt.

– Vi jobbar lite som en antikhandlare och plockar russinen ur vintagekakan, säger Erik Mannby som är en av grundarna.

Pete & Harry säljer allt via sin webbshop. Där kan man välja att få hem sina varor med posten, eller hämta ut dem i företagets showroom på Linnegatan. Att hålla sig med en lokal kan tyckas vara en lyx för ett företag som satsar på näthandel. Men Erik Mannby och medgrundaren Fredrik af Klercker är tvärsäkra.

Slipsar från Drake´s och ett armbandsur från Baume & Mercier Foto: Pekka Pääkkö

Böcker och tidningar om stil, mode och historia säljer bra. I shoppen finns allt från 1700-talsluntor till modetidningar från 1980-talet. Foto: Pekka Pääkkö

– Det är helt klart värt det. Det är viktigt för upplevelsen, och det är roligt att möta kunderna och få ett ansikte på dem som delar vår passion. De kan vara ganska lika oss själva, lite nördiga när det gäller gamla, eleganta saker, säger Fredrik af Klercker.

Slipsar är det stor åtgång på – speciellt från etablerade varumärken som Ralph Lauren och Hermés, berättar Erik och Fredrik. Manchettknappar, klockor och böcker säljer också bra. Men vilka är det som köper dem?

– Tidigare var nog de här sakerna, och den här stilen, i ännu högre utsträckning förknippad med Östermalm. Men det har förändrats lite, och när man tittar på var våra kunder bor är det ganska jämt mellan innerstan och ytterstan, berättar Erik Mannby.

På 1970-talet delade Shahen av Iran ut en begränsad upplaga av det här armbandsuret till sina officerare. Det här är en av dem, berättar Fredrik och Erik. Foto: Pekka Pääkkö

Med det sagt är Östermalm fortfarande speciellt, menar Erik och Fredrik. De bor själva i stadsdelen, men det är inte bara för att ha nära till jobbet som de skaffade en lokal här.

– Östermalm är ett ett elegant område, och vi har ett ganska elegant utbud av produkter. Det gifter sig väl, säger Erik Mannby.

Hållbart i ohållbar värld

Vid sidan om stil och elegans pratar de även varmt om hållbarhet. Det kan låta som en motsägelse i en bransch där massproduktionen av kläder och heminredning tar orimliga resurser i anspråk. Men det är just därför det är viktigt att satsa på kvalitet och återbruk, menar de.

– En kostym som du köper på ett skrädderi slänger du aldrig, det finns en hållbarhet i det, säger Erik Mannby.

– Och det är roligt att låta vackra föremål leva vidare och få kärlek en gång till. Allt behöver inte vara nytt. Ibland är det finare när det inte är nytt, säger Fredrik af Klercker.

Tre tips för en bättre stil

1. En snygg slips är ett bra ställe att börja på. Slips passar bäst till kavaj eller kostym. Gärna i marinbått eller grått, med en vit eller ljusblå skorta – då kan du hänga på nästan vad som helst.

2. Några saker att akta sig för är stora, symmetriska slipsknutar, kavajer som är för korta och för tajta samt strumpor som är så korta att de blottar smalbenet.

3. Om du trivs bättre i jeans och t-shirt kan du frossa i vintageklockor, läderväskor och snygga solglasögon.

Källa: Erik Mannby och Fredrik af Klercker

Visa merVisa mindre

Pete & Harry

Namnet Pete & Harry är inspirerat av inspirerande släktingar till företagets grundare Erik Mannby, Fredrik af Klercker och Ludvig Scheja.

Erik är även chefredaktör för Plaza Uomo och delägare i skrädderiet Götrich. Fredrik driver även podden Stiljournalen och Ludvig Scheja är en av grundarna av det svenska klockmärket Triwa.