De säljer sin konst för krigets offer

Helianthus annuus flyttar in på Håbo bibliotek. Där ska den blomma för Ukraina.

  • Publicerad 15:17, 4 apr 2022

Mellan den 9 och 23 april kommer solrosen att stå
i centrum i centrum, kan man säga. Eller strax intill, om ni så vill.

Håbo bibliotek står värd för den utställning som Skokloster Konst- och Hantverksförening arrangerat med start nästa helg, lördag den 9 april då det är vernissage mellan 10.00 och 15.00.

Solrosutställningen är namnet på det hela som pågår fram till den 23 april och det är alltså solrosen som är temat på alla verk som visas upp där, verk skapade av Håbos­ konstnärer och hantverkare.

Snabbt gensvar

Allt är till salu och hela behållningen går oavkortat till Ukrainahjälpen genom Lions Club Bålstas försorg och det har gått snabbt. För ungefär två veckor sedan fick Sonia Thunman Larsson, ordförande i Skokloster Konst- och Hantverksförening en idé.

– Det var en morgon innan jag gick upp ur sängen. ”Jag måste hitta på något”, tänkte jag. Jag gjorde i ordning en grej med en solros och la ut ett upprop till konstnärer och hantverkare i Håbo.

Gensvaret kom snabbt och när detta skrivs är sjutton konstnärer med och ställer ut sina verk.

Nationalblomma

Att det blev just en solros har flera förklaringar. Till att börja med är den Ukrainas nationalblomma.

– Alla konstnärer som har målat har börjat med blommor och just solrosen är tacksam så de flesta har säkert­ någon sådan liggande, redan, haha.

Kan det bli fler konstnärer som bidrar?

– Ja, vill någon mer komma­ med är det bara roligt. Och om inte allting blir sålt så kommer de fortsätta säljas nere i Stenhuset i vår butik­ där. Det som inte är sålt innan­ årets slut går tillbaka till konstnären.

Upplands-Bro blir med swimruntävling

Femton kilometer – fyra sjöar I höst kommer du kunna simma genom fyra sjöar och springa tolv kilometer utan att lämna kommunen. Då är det nämligen premiär för Upplands-Bro Swimrun 2022.onsdag 6/7 11:02

Då blir det fest i Bro och Kungsängen

Kommunen arrangerar och bjuder på program I regi av Upplands-Bro kommun kommer sensommaren bjuda på fest både i Kungsängen och Bro.onsdag 6/7 10:54