Richard Söderberg och Daniel Svahn blev ögonvittnen till helikopterrånet den 23 september 2009. Foto: Christian Lärk

De såg rånet från första parkett: ”Som en Hollywoodfilm”

Daniel Svahn och Richard Söderberg är två som kom särskilt nära rånet i Västberga 2009, de blev nämligen ögonvittnen till händelsen.  – Man kan aldrig tänka sig att man skulle bli inblandad i något sånt, säger Richard Söderberg.

  • Publicerad 04:59, 21 sep 2019

Den 23 september är det 10 år sedan helikopterrånet i Västberga.

Mitt i berättar historien om den spektakulära kuppen, om mysteriet kring vad som hände med pengarna och om planerna på en Hollywoodfilm.

Detta är andra delen. Läs de tidigare delarna:

Del 1. Helikopterrånet: • Larmet • Kuppen • Flykten

Del 3. Rånarna: 7 män dömdes – men 20 tros vara inblandade

Del 4. Mysteriet: Ingen vet vart pengarna från helikopterrånet tog vägen

Del 5. Lagen ändrades efter rånet – nu är det förbjudet att fota depån


Daniel Svahn blickar ut över Västberga Allé från köket i sin lägenhet på Karusellplan. På andra sidan gatan syns den omtalade glaspyramiden på G4S värdedepå, i dag säkerhetsföretaget Nokas, som blev världskänd när helikopterrånarna landade på taket morgonen den 23 september 2009.

– Taggtråden är ny, då var det helt öppet, säger Daniel Svahn, som bott i lägenheten i 19 år.

Daniel Svahn, såg helikopterrånet i Västberga från sitt köksfönster. ”Det är overkligt samtidigt som det är högst verkligt”, säger han. Foto: Christian Lärk

Filmade rånet

Här, ifrån köksfönstret, bevittnade Daniel det spektakulära rånet.

– Min fru och jag vaknade av helikoptern, det blev som ett surroundljud. Jag trodde att det var någon form av övning eller gisslandrama och att det var en polishelikopter, berättar han.

Daniel minns hur han, full av adrenalin, gick mellan köket och badrummet för att försöka se vad som pågick. Han tog också fram kameran och filmade i några sekunder. Filmen publicerades i medierna och var ett av de tidiga bevisen på att helikoptern faktiskt landade på taket.

Cyklade till jobbet

Nere på marken fanns Richard Söderberg ungefär samtidigt. Precis som alla andra morgnar tidigare cyklade till jobbet vid 05-tiden. När han passerade värdedepån hörde han ett dån. Snart därpå fick han syn på en helikopter.

Då svarar polisen att ”Nä, vi vet inte om någon helikopter”

Richard Söderberg, vittne

Richard Söderberg var en av de första som larmade polisen. Foto: Christian Lärk

– Det lät jättehögt. Ljudet studsade mellan byggnaderna, säger han.

Hans första tanke var att det hela rörde sig om en bilolycka, och att helikoptern som han sett landa på taket på värdedepån var en ambulanshelikopter.

– Folk kör som fan i det området. Så det var det jag trodde, att några bilar hade totalkrockat.

Såg svartklädda silhuetter

Efter att helikoptern landat började andra ljud att höras. Granne Daniel hörde de tydligt inne i sitt kök.

– Det var riktiga smällar och det skakade som när man spränger vid ett vägarbete, säger han och tar tag i köksbordet så att kaffemuggarna dallrar till.

Det var rånarna som sprängde sig fram genom värdedepån.

Av rånarna såg Daniel Svahn mest svartklädda silhuetter. När de klättrade upp från pyramiden förstod han att något var skumt, men det dröjde ändå innan han insåg vad han hade bevittnat.

 ”Före rånet såg en tidigare granne några män ligga och spana på värdedepån från det här fönstret. De hävdade att de kom från polisen, men var de verkligen poliser? Kanske har vi haft ”gänget” här, säger Daniel Svahn. Foto: Christian Lärk

Fotanglar på vägen

Nere på vägen var det fortfarande mörkt. Trots det fick cyklisten Richard Söderberg syn på något på marken. Någon hade lagt ut kedjor med fotanglar, tvärs över vägen.

– Jag hoppar av cykeln och lägger den tvärs över vägen, så lampan från cykeln kan signalera till bilisterna. Ungefär som en varning.

Richard Söderberg drog fotanglarna åt sidan av vägen och ringde sedan polisen för att informera om situationen.

Richard Söderberg lämnade en rapport till polisen innan han cyklade vidare till jobbet. Foto: Christian Lärk

– Jag berättar om fotanglarna och så säger jag  ”Ja, och helikoptern på taket vet ni väl redan om”, eftersom jag tror att polisen skickat ut den för att hämta folk efter olyckan. Då svarar polisen att ”Nä, vi vet inte om någon helikopter”.

Förstod inte att det var ett rån

Både Daniel Svahn och Richard Söderberg berättar att de inte kopplade ihop händelserna vid värdedepån med något brott förrän de fick höra det på nyhetssändningar efteråt. 

– Jag blev helt chockad när jag fick höra att man misstänkte ett rån. Man kan aldrig tänka sig att man skulle bli inblandat i något sånt, säger Richard Söderberg.

– Man tänker inte att det händer så nära. Det var först när man fick det svart på vitt och såg nyheterna som man förstod vad som hänt, säger Daniel Svahn.

Tänker på rånet när de ser depån

I samband med rånet fick Richard Söderberg delta i förhör, då han ringt polisen vid ett tidigt skeende – och Daniel Svahn fick ett stort pressuppbåd efter sig som ringde och ville ha intervjuer. 

Här, på framsidan av huset, samlades ett stort pressuppbåd. Poliserna hade möte på baksidan under Daniel Svahns balkong. Foto: Christian Lärk

– Det var spännande, men sedan var man lite rädd också. Man såg inget avgörande, men det kanske kunde uppfattas som det, berättar Daniel Svahn om sitt deltagande i media efter rånet.

Man tänker på det nästan varje dag när man blickar ut över platsen

Daniel Svahn, vittne

Tio år sedan har gått sedan helikopterrånet. Men fortfarande tänker både Richard Söderberg och Daniel Svahn på händelsen när de ser värdedepån.

– Det är klart att man tänker på den morgonen när man åker förbi, säger Richard Söderberg.

– När man ska förklara för folk var man bor så säger man att man bor mitt emot där helikopterrånet var. Man tänker på det nästan varje dag när man blickar ut över platsen. Det var som en Hollywoodfilm fast på riktigt. Man är glad att ingen kom till fysisk skada där inne, annars hade det nog varit läbbigare, säger Daniel Svahn.