De sa yes till att bygga ut kollektivtrafiken – nu får de pris

De får pris för att de beslutat att bygga, om Inte på bakgården, så väl i underjorden. Årets Yimby-pris går till Region Stockholm som bygger ut kollektivtrafiken kraftigt.

  • Publicerad 17:57, 9 dec 2019

Årets Yimby-pris har tilldelats trafiknämnden i Region Stockholm. Detta för att ha tagit beslut om att bygga ut Stockholms kollektivtrafiknät, för att ”i Yimbys anda låta Stockholm växa och utvecklas mot en tätare blandstad – inte gles bilstad”.

Yimby står för Yes in my backyard, och vill i motsats till Nimby (Not in my backyard) säga ja till förtätning och byggen i stan.

Flera satsningar

Region Stockholm har flera stora kollektivtrafiksatsningar framför sig:  tunnelbana till Barkarby, Nacka och Hagastaden, t-bana mellan Fridhemsplan och Älvsjö, spårväg Syd mellan Älvsjö och Flemingsberg och att dra Roslagsbanan in till city.

Solnavägen och Bernadottebron

Tvåa i omröstningen kom Solna, för Solnavägens omdaning med tillhörande stadsplanearbete.

Trea kom Kungliga Djurgårdens förvaltning/Rundquist Arkitekter, för Folke Bernadottes bro, den nya gång- och cykelbron över Djurgårdsbrunnsviken.

Fick pris på perrongen

Årets pris delades ut till regionråden Kristoffer Tamsons (M) och Tomas Eriksson (MP) på Rådhusets t-baneperrong på måndagen.

– Det är hedrande och ett erkännande av det arbete vi gör för att modernisera och utveckla stockholmsregionen. Och det på ett sätt som gör att fler människor får ihop sin vardag utan bil, säger Tomas Eriksson (MP) i ett uttalande.

Kristoffer Tamsons, som är nämndens ordförande, säger:

– Det är ett fint kvitto på att vi är på rätt väg med en historiskt upprustning och utbyggnad av kollektivtrafiken.