Frivilliga. Sven-Olof Ekström och Johan Allbrink är ansvariga för FRG Vallentuna. Foto: Ella Söderberg

De rycker ut när krisen kommer till Vallentuna

Frivilliga resursgruppen (FRG) i Vallentuna finns på plats när krisen kommer. På åtta år har de gjort 14 insatser – och varit behjälpliga vid allt från bränder till flyktingmottagande. Nu är utmaningen att få in nya medlemmar.

  • Publicerad 16:17, 28 feb 2019

Ansvariga för FRG Vallentuna heter Sven-Olof Ekström och Johan Allbrink. Tillsammans med civilförsvarsförbundet som jobbar med det administrativa arbetet är de cirka 100 medlemmar, som alla har gått en 36 timmar lång utbildning.

FRG är en frivilligorganisation som arbetar på uppdrag av kommunen. Om en kris sker, ringer kommunen dem och ber om hjälp. Sven-Olof och Johan ringer i sin tur runt till gruppledarna, för att se hur många frivilliga som snabbt kan komma till platsen där det behövs hjälp. Det senaste exemplet var vid stormen Alfrida.

– På två timmar fick vi få ihop 15 personer som kunde åka till Norrtälje och hjälpa till, berättar Sven-Olof.

Väl på plats hjälpte de, under en veckas tid, till med att hålla skolorna öppna och guida de som kom dit.

Ett annat exempel där FRG ryckte in var 2015, när många flyktingar kom till Stockholm.

– Då delade vi upp oss, ett gäng stod på Centralen och ett på Arlanda. Avsikten var att hjälpa ensamkommande som skulle vidare med tåg och buss och de som skulle stanna, säger Sven-Olof.

Tränar för verkligheten

Under hans åtta år som verksam i FRG har gruppen haft 14 skarpa uppdrag. 2015 deltog de även i en krisövning i Ekskogen, där ett tåg på Roslagsbanan kolliderat med en buss. Vid övningen deltog blåljuspersonal och FRG.

– Vi övar och tränar för att göra något verkligt, säger Johan

Trots att de jobbar på kommunens uppdrag, är FRG – som namnet antyder – frivilligt.

Sitter ni spänt vid telefonen hela tiden?

– Nej det gör vi inte, men någonstans är det ett moraliskt åtagande att ha telefonen tillgänglig, säger Johan.

Redo. Termosar, vattenflaskor och kaffefilter kan behöva tas med vid ett uppdrag. Foto: Ella Söderberg

Förberedda. I FRG:s lokal finns olika redskap förberedda att ta med vid en krissituation. Foto: Ella Söderberg

Medlemmarna jobbar ideellt, men när de väl rycker ut får de lite ersättning, ungefär som frivilligbrandkåren. I stundens hetta kan de bistå med stöd och hjälp för de civila som drabbats.

Under året har FRG flera projekt på gång för att uppmärksamma och kanske värva fler till organisationen. I vår kommer en container stå i Vallentuna centrum, som kommer vara fullt utrustad som ett skyddsrum.

– Den kommer vara så pass realistisk med ljudeffekter, att jag mest är orolig för att folk ska få panik när de går in i den. Man vet ju själv hur det är att fastna i en hiss, det tar inte många minuter innan det blir jobbigt, säger Sven-Olof.

Behöver fler medlemmar

Båda två gick med i FRG för att de ville göra nytta och bidra till samhället. Samtidigt som de menar att FRG får större inflytande, är utmaningen att värva nya medlemmar.

– Vi står inför ett generationsskifte. Vi har gjort försök att värva folk via Röda korset och kyrkan. Vi har även provat på gymnasiet, men då skulle eleverna behöva komma på mötet efter skolan, och det gjorde de inte. Att nå ut till skolorna är något vi behöver jobba på. Vi behöver ha en större grupp och fler unga, säger Sven-Olof.

Samtidigt ser de positivt på framtiden.

– Folk börjar bli medvetna, och jag tror att FRG kommer få en annan roll i framtiden, säger Sven-Olof.

– Jag sammanfattar det som att det finns en ökad insikt om att frivillighet behövs, varför inte göra det bästa av situationen?, säger Johan.

Den som vill bli medlem kan kontakta vallentunafrg@gmail.com

FRG:s preppingtips

En krislåda ska finnas i alla hem och innehålla:

Stearinljus

En radio, antingen batteridriven eller med vev

Vattendunk

Konserver

Om strömmen gått: lägg täcken över ett bord, kryp in under bordet och tänd ljus, då håller värmen längre.

Vattenbrist? Tappa upp vatten i badkaret. Karet rymmer mycket, och det finns ofta vatten kvar i ledningarna även efter att vattnet gått.

Lägg en plastpåse över toan, knyt efteråt ihop påsen och släng.

Visa merVisa mindre