För Rissnebon Felipe Aliaga är det en självklarhet att rösta. Det gjorde han redan i sitt gamla hemland Chile.

– Och när jag flyttade hit och fick medborgarskap gick jag och röstade direkt.

Så ser det inte ut för alla. I årets kommunalval röstade mellan 59,1 och 65 procent av de röstberättigade i Rissne, beroende på valdistrikt.

Det låga valdeltagandet i Felipes stadsdel överraskar honom lite.

– Men jag kan på sätt och vis förstå det. Kanske har det med utanförskap att göra; invandrare och unga människor som inte bryr sig, som känner att de inte är en del av politiken.

”Katastrof”

Moisés Ubeira, V-gruppledare i Sundbyberg, oroas av statistiken. Han anser att utvecklingen går åt fel håll.

– Vi måste göra mycket mer för att folk ska känna sig delaktiga i den demokratiska samhällsutvecklingen.

Han får medhåll av KD:s gruppledare Paulos Abraha, som särskilt reagerar på distriktet Hallonbergen 3. Där är valdeltagandet lägst i staden: 49,7 procent.

– Det är katastrof. Det är där jag bott i mina 27 år i Hallonbergen, så det är olyckligt att se att mindre än varannan person har deltagit.

Varför är det ett problem att människor inte röstar?

– Risken är väl att de känner sig utanför samhället. Sannolikt kommer dessa personer inte heller att engagera sig i allt det andra som händer i kommunen.

De som var frånvarande vid valet verkar också vara det när Mitt i rör sig ute på stan. Under vår timme i Rissne kommer vi inte i kontakt med någon som säger sig inte ha röstat.

Förstagångsväljaren Linus Andersson bor i Ör. Också där var deltagandet relativt lågt, 66,3 procent.

– Det är ganska dåligt egentligen, tycker Linus.

Vad beror det på?

– Kanske har folk andra prioriteringar. Men jag har ingen aning, för mig är det självklart att man röstar.

För att hjälpa valdeltagandet på traven gäller det att vara ännu mer där medborgarna befinner sig, menar Paulos Abraha. Han föreslår bland annat en lösning till nästa valomgång, liknande den i Botkyrka kommun. Där for två röstbussar runt inför valet och fungerade som temporära röstlokaler.

”Mer tillgängliga”

Även Moisés Ubeira anser att mer måste göras, och inte bara två månader före valet.

– Det vi alltid kan göra mer av är att vara mer tillgängliga på gator och torg, vara ute mer och skapa relationer. Vi är fortfarande förtroendevalda, det kan inte vara så att vi bara har dialog när det passar oss.

Tillbaka till Rissne, där Mitt i träffar Claudia. Hon röstar, men rör sig också med människor som inte verkar tycka att det är så viktigt.

– När man pratar med folk på jobbet säger folk ”det är bara en röst, vad spelar den för roll”. Tänk om alla skulle tänka så?

Vems ansvar är det att få folk att rösta?

– Det är de själva som måste ta ansvaret. Det är bara att leta rätt på informationen och lyssna på debatterna.

– Det kan finnas en massa olika faktorer. Det kan bero på ointresse, att man inte tror att det blir någon skillnad, säger Zeth Isaksson, doktorand i sociologi med forskningsfokus på bland annat väljarbeteenden på Stockholms universitet.

Inte nått ut

Det kan även handla om hur kommunerna arbetat för att informera om valet i förväg.

– Men det kan vara så att den typen av satsningar missat vissa grupper. Man kan nog ge det demokratiska arbetet underkänt när valdeltagandet sjunker.

Forskning har tidigare påpekat att valdeltagandet brukar vara lägre i områden med lägre ”socioekonomisk status”. Det kan handla om lägre utbildningsnivå, inkomst eller att man inte vet hur det går till.

– Det kan vara svårt att veta hur systemet fungerar, mellan de olika nivåerna och vem som beslutar vad. Har man mindre förståelse för samhällets institutioner är det svårare att förstå vikten av demokrati.

Nationella frågor

Isaksson påpekar även att årets valrörelse har präglats av nationella frågor; som energifrågan, något som kan ha varit svårt att få ner på kommunnivå för att locka väljare.

– Det kan vara svårt för någon som bor i lägenhet i Stockholm att fatta vikten av kärnkraften i Skåne, att översätta nationella frågor till lokal kontext kan blisvårt för att få en koppling.

Kan långa kör till vallokalerna kopplas till valdeltagandet?

– Det kan mycket väl vara så, någon som inte har en stark koppling till demokrati som går och röstar kan ha sett att det var köer och struntade i det.