I Rissne var valdetagandet låg, vi frågar boende varför. Foto: Mikael Andersson

De röstade – men fler än tidigare är soffliggare i Sundbyberg

Av de röstberättigade var det 75,7 procent som röstade i kommunalvalet i Sundbyberg. Det är ett tapp med nästan fem procentenheter jämfört med 2018. Lägst var deltagandet i Hallonbergen och Rissne.

  • Publicerad 15:27, 23 sep 2022

Kanske har folk andra prioriteringar.

För Rissnebon Felipe Aliaga är det en självklarhet att rösta. Det gjorde han redan i sitt gamla hemland Chile.

– Och när jag flyttade hit och fick medborgarskap gick jag och röstade direkt.

Så ser det inte ut för alla. I årets kommunalval röstade mellan 59,1 och 65 procent av de röstberättigade i Rissne, beroende på valdistrikt.

Bor i Rissne. Felipe Aliaga, här tillsammans med sin mor Vicky Vargas och minstingen Santiago Zakari, ser det som självklart att rösta. "Det är jätteviktigt för att uttrycka sin egen åsikt", säger han. Foto: Mikael Andersson

Det låga valdeltagandet i Felipes stadsdel överraskar honom lite.

– Men jag kan på sätt och vis förstå det. Kanske har det med utanförskap att göra; invandrare och unga människor som inte bryr sig, som känner att de inte är en del av politiken.

”Katastrof”

Moisés Ubeira, V-gruppledare i Sundbyberg, oroas av statistiken. Han anser att utvecklingen går åt fel håll.

– Vi måste göra mycket mer för att folk ska känna sig delaktiga i den demokratiska samhällsutvecklingen.

Han får medhåll av KD:s gruppledare Paulos Abraha, som särskilt reagerar på distriktet Hallonbergen 3. Där är valdeltagandet lägst i staden: 49,7 procent.

– Det är katastrof. Det är där jag bott i mina 27 år i Hallonbergen, så det är olyckligt att se att mindre än varannan person har deltagit.

Varför är det ett problem att människor inte röstar?

– Risken är väl att de känner sig utanför samhället. Sannolikt kommer dessa personer inte heller att engagera sig i allt det andra som händer i kommunen.

Valdeltagandet i kommunvalet, Sundbyberg

Brotorp/Kymlinge: 78,6 %

Centrala Sbg 1: 78,3 %

Centrala Sbg 2: 76,1 %

Centrala Sbg 3: 74,2 %

Centrala Sbg 4: 75,7 %

Centrala Sbg 5: 79,6 %

Centrala Sbg 6: 79,0 %

Centrala Sbg 7: 73,1 %

Duvbo 1: 81,2 %

Duvbo 2: 80,3 %

Hallonbergen 1: 52,3 %

Hallonbergen 2: 52,3 %

Hallonbergen 3: 49,7 %

Lilla Alby 1: 75,4 %

Lilla Alby 2: 80,2 %

Lilla Alby 3: 86,9 %

Lilla Alby 4: 76,3 %

Lilla Ursvik: 84,5 %

Rissne 1: 65,0 %

 

Rissne 2: 64,5 %

Rissne 3: 59,1 %

Rissne 4: 59,7 %

Stora Ursvik 1: 82,6 %

Stora Ursvik 2: 68,5 %

Stora Ursvik 3: 60,4 %

Stora Ursvik 4: 71,3 %

Storskogen 1: 74,4 %

Storskogen 2: 77,0 %

Tulemarken: 83,8 %

Ör: 66,3 %

Källa: Valmyndigheten

Visa merVisa mindre

De som var frånvarande vid valet verkar också vara det när Mitt i rör sig ute på stan. Under vår timme i Rissne kommer vi inte i kontakt med någon som säger sig inte ha röstat.

Förstagångsväljaren Linus Andersson bor i Ör. Också där var deltagandet relativt lågt, 66,3 procent.

– Det är ganska dåligt egentligen, tycker Linus.

Ung väljare. Linus Andersson från Ör röstade för första gången i år. Foto: Mikael Andersson

Vad beror det på?

– Kanske har folk andra prioriteringar. Men jag har ingen aning, för mig är det självklart att man röstar.

För att hjälpa valdeltagandet på traven gäller det att vara ännu mer där medborgarna befinner sig, menar Paulos Abraha. Han föreslår bland annat en lösning till nästa valomgång, liknande den i Botkyrka kommun. Där for två röstbussar runt inför valet och fungerade som temporära röstlokaler.

”Mer tillgängliga”

Även Moisés Ubeira anser att mer måste göras, och inte bara två månader före valet.

– Det vi alltid kan göra mer av är att vara mer tillgängliga på gator och torg, vara ute mer och skapa relationer. Vi är fortfarande förtroendevalda, det kan inte vara så att vi bara har dialog när det passar oss.

Tillbaka till Rissne, där Mitt i träffar Claudia. Hon röstar, men rör sig också med människor som inte verkar tycka att det är så viktigt.

– När man pratar med folk på jobbet säger folk ”det är bara en röst, vad spelar den för roll”. Tänk om alla skulle tänka så?

Vems ansvar är det att få folk att rösta?

– Det är de själva som måste ta ansvaret. Det är bara att leta rätt på informationen och lyssna på debatterna.

Forskaren om varför färre har röstat i årets val

Att valrörelsen fokuserade så mycket på kärnkraften är en anledning till att valdeltagandet har gått ner, tror forskaren Zeth Isaksson. – Det kan vara svårt för någon som bor i lägenhet i Stockholm att fatta vikten av kärnkraften i Skåne.

– Det kan finnas en massa olika faktorer. Det kan bero på ointresse, att man inte tror att det blir någon skillnad, säger Zeth Isaksson, doktorand i sociologi med forskningsfokus på bland annat väljarbeteenden på Stockholms universitet.

Inte nått ut

Det kan även handla om hur kommunerna arbetat för att informera om valet i förväg.

– Men det kan vara så att den typen av satsningar missat vissa grupper. Man kan nog ge det demokratiska arbetet underkänt när valdeltagandet sjunker.

Flera faktorer. Att valdeltagandet varit lågt kan bero på flera faktorer enligt Zeth Isaksson, doktorand i sociologi med forskningsfokus på bland annat väljarbeteenden på Stockholms universitet. Foto: Elin Sahlin/Stockholms universitet

Forskning har tidigare påpekat att valdeltagandet brukar vara lägre i områden med lägre ”socioekonomisk status”. Det kan handla om lägre utbildningsnivå, inkomst eller att man inte vet hur det går till.

– Det kan vara svårt att veta hur systemet fungerar, mellan de olika nivåerna och vem som beslutar vad. Har man mindre förståelse för samhällets institutioner är det svårare att förstå vikten av demokrati.

Nationella frågor

Isaksson påpekar även att årets valrörelse har präglats av nationella frågor; som energifrågan, något som kan ha varit svårt att få ner på kommunnivå för att locka väljare.

– Det kan vara svårt för någon som bor i lägenhet i Stockholm att fatta vikten av kärnkraften i Skåne, att översätta nationella frågor till lokal kontext kan blisvårt för att få en koppling.

Kan långa kör till vallokalerna kopplas till valdeltagandet?

– Det kan mycket väl vara så, någon som inte har en stark koppling till demokrati som går och röstar kan ha sett att det var köer och struntade i det.

Lite mer om siffrorna

S blev största parti i samtliga valdistrikt förutom Duvbo 2 och Lilla Alby 3, där M blev störst i båda fallen.

I riksdagsvalet blev M störst även i Stora Ursvik 1. I regionvalet fick S flest röster i samtliga distrikt.

Om Hallonbergen 3 på egen hand hade fått bestämma kommunalvalets utgång hade L åkt ur kommunfullmäktige. Partiet fick endast 1,8 procent i distriktet, 0,2 procentenheter under spärren.

Källa: Valmyndigheten

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Så gick det för småpartierna i Sundbyberg

Nyheter De blev störst av de mindre Inget av de mindre partierna var särskilt nära att nå kommunfullmäktige. Det står klart när det slutliga valresultatet i Sundbyberg nu har presenterats.fredag 30/9 17:07

Så tacklar skolan högre matpriser

Nyheter Måltidschefen: "Svårt att sia" Priserna på livsmedel ökar och Sundbybergs stad följer marknaden varje dag för att hålla budgeten. "Vi är flexibla", säger Anette Appelgren, måltidschef.fredag 30/9 17:01

SL-buss beskjuten med flera skott

Nyheter Tiotal passagerare ombord Under natten mot fredagen blev en SL-buss i trafik träffad med flera skott. "Läskigt när sådant här kryper in i ens närområde" säger en butiksanställd i Hallonbergen centrum.fredag 30/9 7:28