De rödgröna dominerar men här sticker M ut

Vänsterpartiet gick framåt i stadsdelen. Som allra bäst gick det på Fogdevägen i Bagarmossen. Där röstade var tredje på den röda nejlikans parti. I röda söderort sticker Hammarby sydvästra ut som ett M-fäste.

  • Publicerad 12:19, 14 sep 2018

Valkretsen Bagarmossen västra, området kring Fogdevägen och Ätravägen, är Vänsterpartiets starkaste fäste i stadsdelen. Här röstade 35 procent på partiet i riksdagsvalet och 31 procent på dem i kommunvalet.

– För mig var det ett lätt val. Som gammal politisk flykting och fackföreningsman var det självklart att rösta på Vänsterpartiet. De har den bästa asylpolitiken, säger Oscar Berois, boende på Fogdevägen.

I trevåningshusen på Fogdevägen är det mycket hyresrätter medan femvåningshusen på andra sidan är bostadsrätter. Tanken var att lägenheterna i trevåningshusen skulle ha omvandlats till bostadsrätter men det satte Oscar och hans grannar stopp för.

– Vi grannar samlade ihop oss och vägrade omvandlingen, vi ville vara hyresgäster. Den typen av solidaritet och värderingar har folk som bor här. Jag tror att det är därför som Vänsterpartiet är så stora här, säger Oscar Berois.

Kennedy Wambugu tycker att Bagarmossen känns och är väldigt tryggt. Foto: Stefan Källstigen.

Kennedy Wambugu är ganska så nyinflyttad till Bagarmossen. För honom var det sjävklart att rösta på Vänsterpartiet.

– Mina pappa var arbetarklass och jag är arbetarklass, det var ett lätt val, säger han.

Varför tror du V är starka i Bagarmossen?

– Folk är öppna här, man hälsar på varandra och den öppenheten tror jag finns inom vänstern också. Det är nog därför som de är starka här.

Även närmre stan är det rött och alla partier i den rödgrönrosa-alliansen får många röster.

Men ett valdistrikt sticker ut. Hammarbyhöjden sydvästra, runt omkring Fyrvaktarkroken och Hallövägen, där blev Moderaterna näst största parti med 20,1 procent i riksdagsvalet och 19,1 i kommunvalet.

Nybyggt område har lockat till sig medelklassen

Området är relativt nybyggt, de flesta lägenheter är större bostadsrätter och ganska dyra. Det har lockat till sig en viss typ av medelklass som röstar annorlunda jämfört med övriga stadsdelen. Det är några av anledningarna till att Moderaterna fick mycket röster, tror Margareta Redlund Laninge, bosatt i området, som själv röstade på Moderaterna.

– Jag är för fri företagsamhet, för att alla ska jobba och jag tror på Moderaternas välfärdspolitik, därför som valde partiet.

Margareta flyttade till området för fyra år sedan och trivs jättebra.

– Det är lugnt och ett jättetrevligt område. Jag vet inte om det känns som ett typisk Moderatområde, jag har inte märkt av någon partipolitisk stämpel än så länge i alla fall. Men vi har inte bott här så länge heller, säger hon.

Nina Wallander trivs bra i området. Hon har inte heller märkt av någon partipolitisk stämpel på området. Foto: Stefan Källstigen.

Bostadsrätterna lockar Alliansväljare

Nina Wallander har bott i området i drygt åtta år. Hon själv röstade inte på Moderaterna men förstår varför partiet lockar så många väljare.

– Det är mycket bostadsrätter,det är dyra bostäder och nyproduktion. Det är inte direkt så att unga människor har råd att köpa sin första lägenhet här, så då blir det en annan typ av väljargrupp som kanske sympatiserar mer med Moderaterna än med de rödgröna, säger Nina Wallander.

Rättelse: I en tidigare version stod det att det var fyrvåningshus, men det är femvåningshus på Fogdevägen och lägenheterna i femvåningshusen såldes som bostadsrätter, de har aldrig omvandlats.