Resfeber. Så här såg det ut när vi träffade systrarna Sara Azzam och Kerstin Melin inför resan 2017. Foto: Mikael Andersson

De reste i Europa som på 1800-talet – släpper bok

1847 reste Augusta ut i Europa med sin mamma – och runt 170 år senare gjorde hennes släktingar Kerstin Melin och Sara Azzam samma resa i hennes fotspår. Nu har färden blivit bok.

  • Publicerad 14:25, 9 apr 2020

När man reser såhär är man inte direkt osynlig.

Hösten 2017 berättade vi om systrarna Kerstin Melin och Sara Azzam. Genom sin farmors mormor Augustas dagbok började de intressera sig för 1800-talet, och planerade en resa genom Europa i äkta Jane Austen-stil. Resan genomfördes strax efter och har resulterat i en bok, ”Augustas resa”, med digital release i början av maj.

Kallhällsbon Kerstin Melin möter upp i sin ateljé i Spånga, iklädd en fantastisk 1800-klänning med tillhörande hätta.

– Så såg man ut när man var gift kvinna. Som ogift kunde man ha håret bart, säger hon.

Reste med tåg och båt

För två år sedan gick startskottet för hennes och systerns resa till Tyskland och vidare till Prag. Men båt och tåg förstås.

– När vi påbörjade projektet 2016 hade jag precis opererats för bröstcancer. Då kände jag att man ska göra sånt här när man kan, man ska inte skjuta upp det för man vet inte om man får vara frisk, säger Kerstin Melin.

År 1847 skulle Augusta precis fylla 20 år och hon och hennes mamma gav sig iväg på en resa i Europa. Något som var ovanligt för den tidens kvinnor och Augusta dokumenterade varenda steg i sin dagbok. Annars är skildringar från den tiden ofta skrivna av män, står det i förordet till "Augustas resa".

– Det är en kvinnobok, vi ville ta reda på hur det kändes att resa som kvinna i mitten av 1800-talet, säger Kerstin Melin.

Under hela resan var hon och Sara Azzam iklädda 1800-talskläder. I kappsäcken hade Kerstin Melin den klänning hon även denna dag har tagit på sig, två ylleklänningar och en balklänning i siden.

– När man reser såhär är man ju inte direkt osynlig. Det finns olika kategorier av människor; de som tycker ”wow, vad kul!”, de som tittar misstänksamt på två 60-åriga tanter som ser ut som Elsa Beskow och tänker ”de måste ha en skruv lös” och de som tittar ner i backen för att de inte vet var de ska titta.  

Hätta. "Så såg man ut när man var gift kvinna", berättar Kerstin Melin. Foto: Hilma Lundwall

Foton och text. Boken, som det är releasefest för i början av maj, är utformad som en coffetable-bok. Foto: Hilma Lundwall

Sydde klänningarna själva

Klänningarna har de sytt själva av gamla gardiner, lakan och spetsar. Till en början trodde de att de skulle behöva inkludera krinolin, en stålställning i form av en kjol, under tyget. Men dagboken de följde skrevs mellan 1847 och 1852.

– Vi blev tillrättavisade i en grupp på Facebook, krinolin hade man inte förrän 1856. Så vi fick lära oss vad som var historiskt korrekt. Det var jätteskönt, annars hade vi ju inte kommit in genom dörrar.

Resan började i Stockholm och tog systrarna vidare till Lübeck, Berlin, Dresden och till sist Prag. I de olika städerna bemöttes de olika.

– I Lübeck ville folk ta kort med oss, i Berlin kollade de konstigt. I Dresden var det mer trevligt bemötande och i Prag trodde folk att vi hörde till de som spelar gatuteater eller står som statyer. Det var spännande, säger Kerstin Melin.

Releasen för "Augustas resa" blir digital av förklarliga skäl, och äger rum i början av maj.

Händig. Kerstin Melin har sytt alla kläder själv av gamla gardiner, lakan och spetsar. Längst upp är Augustas dagbok, i en finskriven variant. Foto: Hilma Lundwall

Det här är Kerstin Melin

Ålder: 61

Bor: I Kallhäll, har sin ateljé i Spånga.

Aktuell: Med boken "Augustas resa"

"Augustas resa" beskriver systrarna Kerstin Melin och Sara Azzams resa genom Europa, i farmors mormor Augustas fotspår.

Digital bokrelease sker i början av maj, datum är ännu inte bestämt. Anmälan görs via hemsidan tillika bloggen augustasresa.se där systrarna fortsätter skriva om Augustas liv. Där finns även information om hur du kan köpa boken.

Visa merVisa mindre