De rensade 350 kg batterier och hundratals cyklar ur sjön

Blybatterier, plaströr och elsparkcyklar är bara några av alla saker som hittades när sjöbottnen vid Hornsbergs strand rensades i helgen. – Det här är ett av de absolut skräpigaste områdena i Stockholm, säger initiativtagare av Rena Mälaren Fredrik Johansson.

  • Publicerad 05:12, 12 maj 2020

I söndags den 10 maj var Rena Mälaren i Hornsberg och fick upp bland annat två toalettstolar och drygt hundra cyklar. På fem timmar hann de börja rensa sjöbotten på alla typer av skrot.

– Vi har bara skrapat lite på ytan trots att vi har varit där vid två tillfällen, säger Fredrik Johansson, initiativtagare till projektet Rena Mälaren.

Mängder av batterier och cyklar plockades upp från botten. Foto: Joakim Hall

Gick ihop med skräpgrupp

Den här gången samarbetade Rena Mälaren med Facebookgruppen Gör Skräpholmen till Kungsholmen igen med över 250 medlemmar. Gruppen bidrog med ett 20-tal volontärer och tillsammans med Rena Mälarens dykare och medhjälpare var det 30-40 personer på plats. På ungefär tre timmar fick de ihop 1 ton sopor och 350 kg batterier.

– Vi är väldigt nöjda och tacksamma över att ha fått upp så mycket märkligt som inte hör hemma i vårt dricksvatten. Det blev också en rolig och spännande dag för barnen, som en fiskedamm, säger Marie Zimmerman, initiativtagare till Facebookgruppen.

Rena mälaren Hornsberg, Kungsholmen. Marie Zimmerman i grå t-shirt i mitten. Foto: Joakim Hall

Armborst och gamla bilar

Rena Mälaren är ute ungefär tre gånger i veckan för att få ett renare Kungsholmen.

– Det här är ett av de absolut skräpigaste områdena i Stockholm, säger Fredrik Johansson.

Vid dykningarna har de bland annat hittat en 20 meter lång båt på sjöbottnen, tre bilar från 1960-1970-talet och ett armborst som kan ha används till att skjuta sälar för flera århundraden sedan.

– Det är himla häftigt, man vet aldrig vad man hittar, säger Fredrik Johansson.

Initiativtagaren Fredrik Johansson framför delar av dagens skörd. Foto: Joakim Hall