Domare. Gustav Bergström är hushistoriker och generalsekreterare på Renoveringsraseriet och den som recenserar husen på youtube. Skärmklipp: Renoveringsraseriet

De rankar utseendet på Gärdets 30-talshus

Organisationen Renoveringsraseriet har utsett Gärdets vackraste och fulaste funkishus från 30-talet.

  • Publicerad 11:50, 2 apr 2020

Renoveringsraseriet är en nystartad organisation som betygsätter arkitektur i Stockholm på youtube.

De anser att många vackra funkishus på Gärdet förvanskats under åren. Därför har de nu utnämnt vilka hus som bör vara förebilder för framtida renoveringar – och vilka som är skräckexempel.

Vackrast tycker man huset på Rindögatan 19 – som stod klart 1938 och ritats av arkitekten Sture Frölén – är. Detta eftersom det är ovanligt välbevarat.

"Fantastisk på lyxfunkis"

– Han var fantastisk på vad jag brukar kalla för lyxfunkis. Lägenheterna var påkostade när de byggdes. Här finns stora panoramafönster, eleganta öppna spisar och en anslående utsikt, säger Gustav Bergström, hushistoriker och generalsekreterare på Renoveringsraseriet, i sin recension.

Näst vackrast utnämns fyrvåningshuset på Erik Dahlbergsgatan 46, där Gärdets biograf låg en gång i tiden, och på tredje plats fastigheten på Värtavägen 29.

Fulast renoverade funkishuset tycker man är det på Erik Dahlbergsgatan 32.

– Det har en fantastiskt ful port i lättmetall och glas. Den är eloxerad i brunt. Här finns riktigt fula fönster; man har satt in nya fönster inklusive karm i den gamla karmen så man minimerar verkligen ljusinsläppet, säger Gustav Bergström.

Totalt har man rankat sex funkishus och recensionerna för samtliga finns att ta del av på Renoveringsraseriets youtubekanal.