De räddade liv när isen brast i Stockstund

Danderydseleverna Stella Watkins och Tor Fåhraeus såg att mannen inte kom upp ur vattnet och larmade. Nu får de pris av kommunen som vill inspirera fler till medmänskliga handlingar.

  • Publicerad 13:54, 21 aug 2018

Det var i mars som Stella Watkins, 19, och Tor Fåhraeus, 19, gjorde den livräddande insatsen. De hade lektion i Marina Läroverkets lektionssal som ligger på en pråm i vattnet då de fick syn på mannen som gått igenom isen i sundet.

–  Vi såg honom och gick ut och försökte hojta. Jag som varit ute mycket på isen själv tänkte först att det där är väl ingen big deal. Han hade isdubbar. Men så gick han åt fel håll och vi förstod att han inte kunde komma upp ur vattnet själv, säger Tor Fåhraeus.

Vi förstod att han inte kunde komma upp ur vattnet själv

Tor Fåhraeus

Stella Watkins ringde 112 medan Tor hämtade personal på skolan som kunde åka ut med en båt och påbörja räddningen. Sedan kom brandkåren och fick upp mannen ur vattnet.

– Vi känner ju båda att vi gjorde det vi hoppas att vilken människa som helst skulle göra. Det var cool att hela skolan samarbetade även om det var vi som ledde det hela. Det är fint att det uppmärksammas, säger Stella Watkins.

Får pris av kommunen

Det är Brottsförebyggande rådet, Trygg i Danderyd som vill belöna Stellas och Tors rådiga ingripande. Den 28 augusti får de ta emot 3000 kronor vid en ceremoni i Mörby Centrum.

– Det känns väldigt roligt att få belöna det här ingripandet där två unga människor visat vägen och handlat med gott mod och förstånd. I en tid när vi läser om så många tråkiga händelser och att otryggheten ökar känns det extra roligt att få lyfta fram en av alla de situationer där människor handlar medmänskligt och rådigt. Något som i det här fallet innebar att en allvarlig situation fick ett lyckligt slut säger Hanna Bocander, ordförande i BRÅ, i ett pressmeddelande.

Tor Fåhraeus och Stella Watkins tog studenten i våras. Händelsen har lärt dem att man alltid ska ingripa.

–  Det kanske ser ut som personen har kontroll över läget även om hen inte har det. Men man ska försöka att alltid göra något, säger Tor Fåhraeus.