De räddade fastfrusne Charlie

Ett Facebookinlägg om en fastfrusen svanunge. Det fick vännerna Julia Andersson och Marina Arwand att agera och rädda livet på ”Charlie.”

  • Publicerad 11:01, 12 feb 2021

Per Lindberg såg vad han misstänkte var en fastfrusen svan vid Myrskären. Han postade ett inlägg om det på Facebook. Engagemanget var stort bland de som läste, men störst var det hos Julia och Marina.

– Jag ringde Marina direkt och sa att vi måste åka dit, berättar Julia.

Sagt och gjort. Väl på plats stärktes misstankarna om att svanen, som var en unge, verkligen var fastfrusen. De både försökte ta sig ut på isen, men ”det började svaja”, som Marina uttrycker det. Julia ringde 112 och andra gången fick de hjälp. Iklädda torrdräkt fick personal från räddningstjänsten upp svanen på land.

– De frågade. Ni tar hand om den sedan? Ja, ja, sa vi. Vi fixar det på något sätt.

Med svanen i knäet satte sig Julia i baksätet och Marina rattade bilen.

– Det var många som påpekade att svanar kan vara ganska elaka, men det var inte den här. Den stoppade in näbben under min arm, säger Julia.

– När de insåg att den var räddad började den äta frön ur Julias hand, berättar Marina.

Vid Stäket möttes de av djurambulansen som tog hand om svanen och allt tyder på att den kommer klara sig. Den förresten. Numera har den ett namn.

– Ja, vi döpte honom till Charlie, säger Julia.

Nu väntar de in definitivt besked att Charlie har klarat sig.

– Och då ska vi hämta honom i sådana fall och se till att han kommer tillbaka till sin familj.

Helgens blåljus: Osämja på gymmet ledde till bråk utanför

Två unga män blev osams om redskapen på ett gym i Bålsta. Tjafsandet på gymmet ledde till ett senare slagsmål utanför. Den ene har nu anmält den andre för misshandel.måndag 1/3 12:31

8000 luncher har hämtats ut av hungriga gymnasieelever

Så går matsatsningen i Upplands-Bro. Kommunens satsning på restaurangnäringen och sina distansstuderande gymnasieelever har pågått sedan 18 januari. Mitt i har begärt ut siffror som visar hur lunchsatsningen fortskrider.måndag 1/3 12:24