De protesterar mot kaos på infartsparkeringen

Det är kamp om platserna på infartsparkeringen vid galoppfältet på morgonen. P-platserna är för få och pendlare som kommer sent tvingas chansa. – Det är ett jättestort utrymme bredvid som är tomt. Förra veckan ställde jag och många andra oss där och fick böter, säger Anita Herbert.

  • Publicerad 13:12, 16 feb 2017

Kårstalinjens avstängning har ställt till det rejält för många jobbpendlare. En konsekvens är att det är extra hård konkurrens om infartsparkeringarna i Täby.

Anita Herbert, som jobbar i city, är en av många som tar bilen till galoppfältets parkering och därifrån Roslagsbanan in. Men hon konstaterar att för föräldrar som först skjutsar barn till skolan är risken stor att det är fullt när de ska parkera där.

– De skyltade platserna är fulla kvart över åtta och då måste man chansa. Har man otur kan man få böter.

”Så fort någon står lite utanför en parkeringsanvisning åker man på p-bot. I dag har vi startat en ny länga med parkering där det inte finns en anvisning om parkering. Kommer vi få böter?”

Karin Nehlin, jobbpendlare

Protesterar mot böter

 

Anita Herbert har förståelse för att bilar som står farligt måste lappas, men hon protesterar mot att bilister bötfälls när de mer eller mindre tvingas stå på en tom yta bredvid.

– Folk ställer sig vettigt och inte i vägen, men det hjälper inte, säger Anita Herbert, som uppmanar kommunen att utöka antalet p-platser.

Kommunen vill underlätta

Kommunalråd Johan Algernon (M), som har ansvar för stadsbyggnadsfrågor, säger att kommunen måste göra vad de kan för att underlätta under avstängningen och att arbetet med lösa fler p-platser pågår.

– Vi håller redan på att titta på att skapa fler infartsparkeringar vid galoppfältet. Vi har haft en sådan diskussion med Arriva, som en av de lämpliga åtgärderna i samband med avstängningen.

Knöligt under byggtiden

Roslags-Näsby är en annan plats där det har varit knöligt med infartsparkeringar. Kommunhusets allmänna parkering har vissa dagar varit extra full eftersom jobbpendlare sannolikt ställer sig där. Infartsparkeringen i området kommer dessutom fortsätta att flytta runt under byggtiden.

– När området är färdigt ska det finnas lika många infartsparkeringar som det fanns tidigare, lovar Johan Algernon (M).

”Betala tillbaka böter”

Anita Herbert passar på att ge Täby kommun en extra känga för att de inte agerade i förväg mot det väntade kaoset vid infartsparkeringarna.

– Jag tycker att i anständighetens namn att Täby kommun borde betala tillbaka böter som utfärdats från den 7 januari. De kunde ha ordnat en utökad infartsparkering i god tid och planerat parkeringen effektivt.

Karin Nehlin, som bor i Arninge, har också tröttnat på den lönlösa jakten på parkering vid stationen.

– Parkeringen vid Täbygalopp är alltid full. Så fort någon står lite utanför en parkeringsanvisning åker man på p-bot. I dag har vi startat en ny länga med parkering där det inte finns en anvisning om parkering. Kommer vi få böter?

Fakta

Här finns Täbys infartsparkeringar

Infartsparkeringar för pendlare finns vid Roslags-Näsby station (normalt ca 300 platser), Galoppfältet (242 platser), Viggbyholms station (30 platser), Djursholmsvägen vid Näsby allé (25 platser), Näsbypark (55 platser), Täby kyrkby station (50 platser), Hövdingavägen vid Täby idrottsplats och Blendavägen vid Skolhagensskolan.

Källa: Täby kommun