Ragnar Fornö framför Sigtuna Rådhus där avrättningar ägde rum offentligt. Foto: Stefan Källstigen

De prisas för forskning om historien

Varje år delar Sigtuna Hembygdsförening ut ett Kulturpris vid nationaldagsfirandet. Det gick i år till Ragnar Fornö och Bo Jansson som forskar i stadens historia.

  • Publicerad 15:40, 10 jun 2021

Kulturpriset delas årligen ut av Sigtunas Hembygdsförening på nationaldagen. I år blev det inget offentligt firande den sjätte juni men Kulturpriset delas ändå ut.

Priset gick till Ragnar Fornö och Bo Jansson som forskar i stadens historia.

Ragnar Fornö har skrivit en årsskrift om brott i Sigtunas genom historien. Här visar det sig att det avrättades människor på Stora torget under 1600 och 1700-talen, något som inte var känt tidigare.

Något som Mitt i tidigare har skrivit om.

– Jag och Bosse Jansson känner oss förstås oerhört glada och hedrade. Eftersom vi gör en del forskning tillsammans kring Sigtuna stad är det extra roligt att få dela på priset – delad glädje är dubbel glädje, säger Ragnar Fornö till Mitt i.

Ragnar vet allt om döden på Stora torget

Ragnar Fornö och Bo Jansson är redan i full gång med nästa gemensamma forskningsprojekt Just nu håller de på att skriva klart en uppsats om Sigtunas stadsjordar. Alltså den mark utanför stadens tomter som borgare och rådmän förr kunde odla på, som komplement till sin näring de hade i staden.

När det projektet är färdigt fortsätter Ragnar med sin egna projekt att forska om dödsstraffet och de avrättade under 1600- och 1700-talen i nuvarande Sigtuna kommun.

En uppföljning till den tidigare utgivna skriften är alltså på gång. Samtidigt avslöjar Ragnar om vad nästa del kan komma att innehålla.

– Jag letar också efter gamla platser där avrättningar kan ha skett, som idag är bortglömda. Vi får se vad det kan ge, säger han.

Prissumman för Kulturpriset är på 5 000 kronor till vardera pristagaren. Ragnar har redan tänkt på vad pengarna ska gå till.

– För min del tänker bjuda min familj på en trevlig restaurang nu när restriktionerna lättar. En del går säkert till semesterkassan i sommar, så de kommer väl till användning, säger han.

Kulturpristagarna Ragnar Fornö och Bo Jansson på Stadsarkivet i Stockholm, där de är flitiga besökare för att forska i källorna rörande Sigtuna. Foto: Privat

Framgångsrik entusiasm

Motiveringen för årets Kulturpris lyder:

Ragnar Fornö och Bo Jansson har med brinnande entusiasm framgångsrikt grävt i såväl stadens historiska som ”verklighetens” nutida arkiv.

Arbetet har resulterat i ny unik hembygdskunskap och även i en skrift om Sigtunas blodiga historia under främst 1600-talet - om rättsskipning, gatlopp, spöstraff, avrättningar och en teori om var galgbacken kan ha legat.

Visa merVisa mindre

Gravfynden de första kristna i Sverige

Nyheter Kommer att ställas ut på Sigtuna museum Flera gravar hittades i centrala Sigtuna. Det rör sig om den första generationen kristna i Sverige och ett så unikt fynd har aldrig tidigare hittats i kommunen.måndag 2/8 11:41

Våg av telefonbedrägerier i Märsta

Nyheter 21 fall av bedrägeri anmäldes i juni Som mest har ett brottsoffer förlorat upp emot 200 000 kronor när en våg av så kallade vishing-brott svept över Märsta. Enligt polisen är det främst äldre som utsätts för bedrägerierna.fredag 23/7 14:53

396 nya bostäder planeras i Sigtuna stadsängar

Nyheter Byggherre får grönt ljus Flera nya byggen är på gång i Sigtuna stadsängar. Nästan 400 nya hem håller på att färdigställas i området det kommande året.måndag 19/7 14:57

Kommunen öppnar del av Midgårdsbadet

Nyheter Men utomhusbadet är fortsatt stängt hela sommaren Sedan den 15 juli är det fritt fram att plaska i inomhusdelen av Midgårdsbadet. Men på grund av smittrisken är utomhusdelen fortsatt stängd. "Jag tror att folk kommer respektera råden", säger kultur-...fredag 16/7 12:05

Bilolycka på E4 vid Arlanda – flera skadade

Nyheter "En person var fastklämd" meddelar polisen Fem personer har fått föras till sjukhus efter en bilolycka på E4 vid Arlanda.onsdag 14/7 17:12

De vandrar för välgörenhet – från Umeå till Stockholm

Nyheter Ska samla in pengar till utsatta kvinnor Elina och Ebba samlar in över 200 000 kronor för att hjälpa kvinnor i behov av humanitär hjälp i Sydsudan. Vi tar ett snack med dem när de passerar Bollstanäs.onsdag 14/7 16:13