Ragnar Fornö framför Sigtuna Rådhus där avrättningar ägde rum offentligt. Foto: Stefan Källstigen

De prisas för forskning om historien

Varje år delar Sigtuna Hembygdsförening ut ett Kulturpris vid nationaldagsfirandet. Det gick i år till Ragnar Fornö och Bo Jansson som forskar i stadens historia.

  • Publicerad 15:40, 10 jun 2021

Kulturpriset delas årligen ut av Sigtunas Hembygdsförening på nationaldagen. I år blev det inget offentligt firande den sjätte juni men Kulturpriset delas ändå ut.

Priset gick till Ragnar Fornö och Bo Jansson som forskar i stadens historia.

Ragnar Fornö har skrivit en årsskrift om brott i Sigtunas genom historien. Här visar det sig att det avrättades människor på Stora torget under 1600 och 1700-talen, något som inte var känt tidigare.

Något som Mitt i tidigare har skrivit om.

– Jag och Bosse Jansson känner oss förstås oerhört glada och hedrade. Eftersom vi gör en del forskning tillsammans kring Sigtuna stad är det extra roligt att få dela på priset – delad glädje är dubbel glädje, säger Ragnar Fornö till Mitt i.

Ragnar vet allt om döden på Stora torget

Ragnar Fornö och Bo Jansson är redan i full gång med nästa gemensamma forskningsprojekt Just nu håller de på att skriva klart en uppsats om Sigtunas stadsjordar. Alltså den mark utanför stadens tomter som borgare och rådmän förr kunde odla på, som komplement till sin näring de hade i staden.

När det projektet är färdigt fortsätter Ragnar med sin egna projekt att forska om dödsstraffet och de avrättade under 1600- och 1700-talen i nuvarande Sigtuna kommun.

En uppföljning till den tidigare utgivna skriften är alltså på gång. Samtidigt avslöjar Ragnar om vad nästa del kan komma att innehålla.

– Jag letar också efter gamla platser där avrättningar kan ha skett, som idag är bortglömda. Vi får se vad det kan ge, säger han.

Prissumman för Kulturpriset är på 5 000 kronor till vardera pristagaren. Ragnar har redan tänkt på vad pengarna ska gå till.

– För min del tänker bjuda min familj på en trevlig restaurang nu när restriktionerna lättar. En del går säkert till semesterkassan i sommar, så de kommer väl till användning, säger han.

Kulturpristagarna Ragnar Fornö och Bo Jansson på Stadsarkivet i Stockholm, där de är flitiga besökare för att forska i källorna rörande Sigtuna. Foto: Privat

Framgångsrik entusiasm

Motiveringen för årets Kulturpris lyder:

Ragnar Fornö och Bo Jansson har med brinnande entusiasm framgångsrikt grävt i såväl stadens historiska som ”verklighetens” nutida arkiv.

Arbetet har resulterat i ny unik hembygdskunskap och även i en skrift om Sigtunas blodiga historia under främst 1600-talet - om rättsskipning, gatlopp, spöstraff, avrättningar och en teori om var galgbacken kan ha legat.

Visa merVisa mindre

Var fjärde har fått två vaccindoser

Nyheter Anders Tegnell uppmanar till att hålla midsommarfesten utomhus Smittspridning är fortfarande låg och och vaccineringstakten ökar i Sigtuna. Ny lägstanivå i antal smittade – endast sju nya fall i kommunen.torsdag 24/6 15:28

Jätteökningen: Så mycket har villapriserna stigit i Sigtuna

Nyheter Experterna tror att det snart blir en avmattning Under de senaste tre månaderna steg villapriserna i Sigtuna med elva procent. Det är den näst högsta siffran i länet och den högsta i kommunen på sex år.onsdag 23/6 8:45

Peab bygger broar i Upplands-Bro

Nyheter På gränsen mot Järfälla och Sigtuna Peab har fått i uppdrag av Trafikverket att bygga två olika öppningsbara broar i Upplands-Bro kommun. Kontraktssumman uppgår till 204 miljoner kronor.tisdag 22/6 13:38

Tusentals kan ha flugit med covid-19

Nyheter Stor härva med falska covidtest Omkring 100 000 personer tros ha vänt sig till Doktorsgruppens mottagningar för PCR-tester. Testsvaren misstänks dock vara rena bluffen. Sex personer misstänks nu i härvan, där huvudmannen drivit...måndag 21/6 15:23