PRIS. Deqa Abukar och Amal Said delar ut priser till kvinnliga entreprenörer genom nätverket Womenisa. Foto: Anna Wettergård

De prisar kvinnliga entreprenörer

"Månadens womenuer" är ett nytt pris på 10 000 kronor, som delas ut ett par gånger per år till kvinnliga entreprenörer i förorten. Bakom priset ligger det Kistabaserade nätverket Womenisa, som vill lyfta fram kvinnliga förebilder.

  • Publicerad 16:00, 14 feb 2019

– Vi vill minska klyftan mellan kvinnor i förorten och kvinnor i innerstan. Stärka individen och skapa ett jämlikt samhälle. Det säger Deqa Abukar, en av personerna bakom nätverket Womenisa och det nyinstiftade priset.

Hon är operativ chef på nätverket Bling, och det var där allt började. Bling är nämligen ett nätverk som erbjuder rådgivning och hjälp åt människor som vill starta företag; finansierat av bland annat Tillväxtverket och Rotary. Men även om Bling fungerade bra, upptäckte Deqa Abukar och hennes kollegor att det fanns behov av en ännu tryggare plats, bara för kvinnor. Och så startades avknoppningen Womenisa, speciellt riktad till kvinnor med utländsk bakgrund.

– Vi vill erbjuda en trygg miljö där kvinnor kan växa som individer. Vi erbjuder sådant som affärsrådgivning, utbildning och mentorskap – i kvinnornas egna miljöer, berättar hon och fortsätter:

– Det är en svår målgrupp att nå. Vi jobbar mycket med förebilder och igenkänningsfaktorer.

Hennes kollega Amal Said, verksamhetsansvarig för Womenisa, fyller i:

– Precis. Att de ska kunna se att "hon har samma förutsättningar som mig, men hon har lyckats". Vi ville skapa ett nätverk av samverkan, där kvinnorna ska sporra varandra och tävla i god anda.

Delas ut första gången i mars

Och nu har nätverket alltså precis fått finansiering av Rotary, för att instifta ett pris till kvinnliga entreprenörer. Så föddes priset Månadens womenuer, som delas ut för första gången den 15 mars.

Deqa Abukar berättar att pristagaren måste vara en womenuer, alltså en kvinnlig entreprenör – men inte i ordets klassiska betydelse.

– Vi har omdefinierat ordet entreprenör. Vem som helst kan vara entreprenör, bara de ser lösningar istället för problem. Det kan vara en mamma som har ett barn med problem i skolan. Om hon arbetar tillsammans med barnet för att hitta lösningar, istället för att skälla ut barnet, så är hon en entreprenör.

– Många kvinnor har dåligt självförtroende. Men vi vill ge dem styrka i den potential som de redan har, fortsätter Amal Said.

Nomineringarna till priset har redan börjar trilla in.

– Vi har redan fått in 143 nomineringar, men vi vill ha fler. Vi utser pristagaren i samråd med Rotary. Och den som vinner, hennes arbete kommer vi att följa och framhäva på våra sociala medier, säger Amal Said och avslutar:

– Vi hoppas att det ska sporra människor att ta tillvara de möjligheter som finns.

MER Womenisa

Mer information om nätverket och priset finns på womenisa.se, eller på Instagram där de heter @womenisaofficial