Jagar grönt. Prepper-Pär spanar in sallad vid Bergholmstorpet. Det är folkhögskolas kurs i urbant ekohushåll som lär sig odla, en kunskap som är bra att ha om Ragnarök rider in. Foto: Linda Gren

De preppar för undergången i Skarpnäck

Hur ska du få kontroll på kommande kriser: som en ensamvarg modell Mad Max, eller genom samarbete med grannarna? I Skarpnäck tar man fasta på det senare och ordnar temadag i hur du och polarna ska preppa för undergången tillsammans.

  • Publicerad 20:00, 30 maj 2018

Statens avdammade broschyr  "Om krisen eller kriget kommer" har på senare tid fått uppmärksamhet. Den ger ett perspektiv på när civilisationen går åt helvete: myndigheternas, där hjälpen till folket kommer ovanifrån och det bara gäller att hålla ut tills den kommer.

I den andra ändan av spektrumet har vi den popkulturellt omhuldade individualisten: preppern som tar hand om sig själv och sina kära, skjuter skarpt mot alla andra, och är väl förberedd för zombier, pandemier, klimatkatastrofer och en total kollaps av alla system.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Det Skarpnäcksbon Pär Plüschke och hans studiecirkel vill göra, är att skapa ett mellanting: en lokal beredskap. Han började först fundera på det för ett par år sedan när en stor brand drabbade grannskapet.

– Människorna slöt upp och hjälpte till, styrde upp ett nätverk där folk fick hjälp. Det handlar om "community", ett begrepp som inte finns här, men som man pratar om i USA. Där åker folk långväga för att hjälpa till vid naturkatastrofer, säger Pär Plüschke.

Tidigare har Sveriges civilförsvar haft en bra beredskap. Allt det, till exempel matlager, är borta. Men svenskens föreställning om statens kriskompetens har levt kvar. Fram till nu, vilket överraskat medborgarna och, faktiskt, myndigheterna själva.

Bomben med stort B är tillbaka

För mycket fokus på död och strid

Det har lett till en extrem hajp kring prepping, att förbereda sig på undergången, och det har blivit en folkrörelse. Nu på söndag är Pär Plüschke med och arrangerar Preppa tillsammans på Bergholmstorpet i Skarpnäck. Det är en heldag med samtal och workshops kring hur samhället på lokalnivå kan organiseras vid till exempel ett långvarigt elavbrott.

Vilka växter går att äta och är goda? Hur bygger man ett mobilt folkkök för ett större antal människor? Och hur håller man värmen?

– Det är så mycket fokus på domedag och skräck med "The walking dead"-upplägget där alla är ego. Människan har mer välvilja och förståelse än så. Vilket jag tycker känns hoppfullt. Medmänskligheten att hjälpa andra är grundläggande.

Självklart finns det även mycket pengar att tjäna på folks rädsla. Men enligt preppern Plüschke är det budgetlösningar, kunskap och gemenskap som gäller. Inte dyra prylar. En sak som de ska lära ut på söndag är hur du bygger en spis av konservburkar, till exempel.

Hennes bok hjälper dig att klara en katastrof

Pengar är inte allt

– En nackdel med att prepping är trendigt är att det kan framstå som att det är exklusivt och kräver mycket pengar. Fast mycket kan du göra själv.

Han säger att det är fascinerande med rika som bygger bunkrar i väntan på apokalypsen.

– Det kommer från den där rädslan att massorna, alltså vi, ska börja plundra så fort allt rämnar. Det är folk som oss som är statisterna i början av katastroffilmerna, de som dör först. Men vi behöver inte ta den rollen.

Söderort rustar för undergång – vill ha eko-samhälle med egen valuta

Preppa tillsammans

Var: Bergholmstorpet, Skarpnäck

När: Söndag den 3 juni, klockan 11-16

Vad: En studiecirkel som vill bli en lokal beredskapsgrupp. Det blir samtal och workshops kring hur man bäst klarar sig vid en samhällskris. Samt fika, lagat på en hemmagjord så kallad raketspis.

Visa merVisa mindre