Esrai Shoubok och Rolbish Lutango pluggar hårt i fyra veckor i sommar - och hoppas nå behörighet till gymnasiet. Foto: Anders Göransson

De pluggar i sommarvärmen – för att komma in på gymnasiet

Där ute skiner solen – men inte på alla. För inne i klassrummen på Blackebergs gymnasium kämpar hundratals elever mot ett och samma mål: att klara godkänt betyg så att de kan läsa vidare på gymnasiet. – Det är tufft, men det går bra när man har ett mål att fokusera på, säger Esrai Shoubak, 18.

  • Publicerad 05:00, 26 jun 2020

I år är det omkring 350 elever från alla möjliga olika håll i Stockholm som går i fyra veckors sommarskola på Blackebergs gymnasium. De allra flesta är relativt nyanlända ungdomar, som inte hunnit lära sig språket tillräckligt bra för att nå godkänt betyg, och som därmed inte är behöriga att läsa vidare på gymnasiets nationella program.

– De här eleverna ligger på väldigt olika nivåer och långt ifrån alla kommer att klara godkänt betyg. Men även om de inte skulle göra det blir de bättre i ämnet och får mer kunskap, säger rektorn Magnus Silfverstolpe.

Många fick nej

Så sent som i fjol hade sommarskolan i Blackeberg mer än dubbelt så många elever, men i år har antalet begränsats kraftigt. Orsaken är coronavirusets spridning som gör att grupperna måste vara mindre. I år tar man bara emot elever som är inskrivna i Stockholms kommunala gymnasieskolor.

– Vi skulle kunna fylla varenda klassrum med elever, men har tyvärr tvingats säga nej till väldigt många, säger Magnus Silfverstolpe.

Blackebergs gymnasium tar i år emot 350 elever på sin sommarskola. Foto: Anders Göransson

Beredda att jobba hårt

Eleverna i sommarskolan läser ett av grundskoleämnena engelska, matematik eller – det allra vanligaste – svenska som andraspråk. Skoldagarna pågår mellan klockan 9 och 14.30 varje dag, och till det kommer läxor.

I ett av klassrummen träffar Mitt i Esrai Shoubak och Rolbish Lutango, som läser svenska som andraspråk. Bägge har höga ambitioner och är beredda att jobba hårt, trots att sommaren utanför fönstret lockar.

– Att vakna och gå upp på morgonen är inte så lätt. Men jag har ett mål som jag vill nå, och då vet jag att jag måste kämpa hårt, säger Rolbish, som bor i Hässelby villastad.

Vill bli läkare

Han kom till Sverige för knappt 1,5 år sedan, men pratar redan bra svenska. Om den är tillräckligt bra och leder till godkänt betyg hoppas han kunna börja på teknisk programmet på Bromma gymnasium till hösten.

– Sedan tänker jag fortsätta på universitetet. Jag vill bli programmerare, säger han.

Esrai, som bor i Vasastan, vill komma in på Blackebergs gymnasiums naturvetenskapliga program och sedan fortsätta i högskolan.

– Jag har drömt sedan jag var liten om att bli läkare, men då måste jag kämpa, kämpa och studera, säger hon.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni och skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L) träffade rektor Magnus Silfverstolpe på Blackebergs gymnasium för att tala om sommarskolan. Foto: Anders Göransson

Politikerbesök

På torsdagen fick Blackebergs gymnasium besök av skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L) och Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni som var där för att lära sig mer om sommarskolan.

De var imponerade av lärarna, och av elevernas ambitionsnivå.

– Sommarskola är en andra chans för de här ungdomarna. Det här är elever med stora ambitioner, och det är bara språket som är ett hinder. Det måste vi kunna hjälpa dem med, säger Nyamko Sabuni.

Isabel Smedberg-Palmqvist var imponerad av den energi och det ansvar många elever tar för sina studier.

– Vilka ambitioner! De har förstått att det finns möjlighet att bli det man vill, och att förutsättningarna finns om man kämpar på.