De övar inför skarpa insatser i öknen

Har du sett militärhelikoptrar, soldater och militärpolis i trakten den senaste tiden? Då har du förmodligen blivit vittne till Malistyrkans slutövningar inför insatser i öken. – Vi åker ner i början av sommaren, berättar Viktoria Maaherra, informationschef i Malistyrkan.

  • Publicerad 18:15, 14 apr 2018

Klimatet i trakterna kring Upplands-Bro påminner inte mycket om förhållandena i Mali på Västafrikas fastland. Men det är på Livgardet i Kungsängen som Malistyrkan förbereder sig inför insatser i ökenlandskap.

– Vi är runt 260 personer som genomför slutträningen här på Livgardets internationella utbildningsenhet. Övningen pågår fram till slutet av veckan, berättar Viktoria Maaherra, press- och informationschef i Malistyrkan.

Cirka 260 personer ingår i Malistyrkan. Foto: Viktoria Maaherra/Försvarsmakten.

Åker till Mali för första gången

Hon ska själv till Mali för första gången i sommar, där temperaturer på uppemot 50 grader väntar.

Viktoria Maaherra. Foto: Försvarsmakten.

I landets norra delar pågår konflikter mellan väpnade islamistiska grupper sinsemellan och gentemot regeringen. Malistyrkan är stationerad i staden Timbuktu och har bland annat som uppgift att bidra med underrättelser till FN.  

– Det känns bra att åka ner. Det är en bra erfarenhet och folket runtomkring inger trygghet, säger Viktoria Maaherra.

Om det krävs för att skydda civilbefolkningen och FN:s anläggningar finns beredskap för väpnade insatser. Sverige bidrar med underrättelseförband och transportflygförband. Hennes egen uppgift på plats är att hantera pressfrågor och producera material till försvarsmaktens officiella konton. Lokalbefolkningen pratar olika arabiska dialekter och franska. För att kunna kommunicera har hon därför tolk till hjälp.

Delar ur den svenska malistyrkan framrycker i terrängen. Foto: Mats Nyström/Försvarsmakten.

– Det är ett uppdrag under FN. Insatsen syftar till att bringa stabilitet i landet och stödja fredsprocessen. 

Flera Upplands-Brobor har undrat varför militärhelikoptrar, soldater och militärpolis rört sig i området den senaste tiden. Det handlar om de sista förberedelserna inför operationer och insatser i skarpt läge, där hemmagjorda minor utgör ett av flera hot.  

I tisdags besökte överbefälhavare Micael Bydén Livgardet i Kungsängen. Foto: Petter Persson/Försvarsmakten.

Jag roterar ner när det är som varmast

Viktoria Maaherra, press- och informationschef i Malistyrkan

Senast i februari exploderade en vägbomb under en av Malistyrkans framryckningar. Ingen människa kom till skada, men ett fordon slogs ut.

Pansarterrängbil 16 (Patgb16) ”Galten” på Camp Nobel i Mali år 2016. Foto: Mats Nyström/Combat Camera/Försvarsmakten.

– Det finns svensk personal nere i Mali under hela året. Jag roterar ner när det är som varmast, men kommer även att hinna med en regnperiod i slutet av sommaren.

Ny aktivitetsapp lanseras – prova på-dag i helgen

Lördagstips för Upplands-Bros unga. I helgen bjuder föreningen Sparks Generation och kommunen in till en prova på-dag med allehanda idrotter, kultur och inte minst feststämning. Detta gör man för att fira lanseringen av en ny app där...fredag 23/10 15:59

Prisat företag ska hjälpa ryttare

AI-teknik i ny app blir ridcoach Horsetechbolaget Rider’s Position, med säte i Skokloster, har prisats i entreprenörstävlingen Venture Cup. – Det betyder jättemycket, säger vd Mari Zetterqvist Blokhuis.fredag 23/10 13:04