Våga säg ifrån. Niclaes Wallmark och Henrik Teljfors tröttnade på attityden hos killar och startade #killmiddag på Söders hjärta. Foto: Mikael Andersson

De ordnar #killmiddag på krogen för att stoppa den hårda attityden

Sexövergrepp. Sexuella trakasserier. Våld. Utfört av män. Niclaes Wallmark och Henrik Teljfors fick nog och startade #killmiddag på krogen för att förändra attityden hos män.

  • Publicerad 08:00, 4 mar 2017

Det där sexistiska skämtet som dras i omklädningsrummet eller det rasistiska i baren. Det som en egentligen borde säga till om, men drar sig för av rädsla för att stämningen ska bli konstig.

Sexövergrepp på festivaler och glåpord efter en tonårig homosexuell fotbollssupporter i tunnelbanan från vanliga medelålders män.

Plötsligt fick Niclaes Wallmark nog.

– Det var så mycket som hände och grunden är alltid män. Mäns våld och mäns sexuella trakasserier. Jag började fundera på vad jag kan göra. Det är ju vårt ansvar att göra något, vi killar. Det måste bli en förändring, säger han.

Dunk i ryggen-kramen

Svaret blev killmiddagar på Söders hjärta, Niclaes Wallmark och Christian Wabnings krog på söder. På tåget hoppade Henrik Teljfors, som till vardags arbetar med Korpen fotboll och jämställdhetsfrågor inom fotboll.

Första middagen hölls i januari i år och 35 män kom dit.

Fyra ämnen, restaurangen stängd för andra än männen och två nervösa arrangörer. Både Niclaes och Henrik var beredda på att det skulle bli tyst. Och en lite obekväm stämning.

Det blev tvärtom.

– Vi började försiktigt med ämnet vänskap för att mjuka upp stämningen. En stor snackis blev den klassiska dunk i ryggen-kramen som män håller på med, säger Henrik.

– Den är väl avväpnande på nåt sätt, den där dunken. ”Du ska inte tro att jag gillar dig”, liksom, säger Niclaes.

Vad tror då killarna att de kan åstadkomma med middagarna?

– Vi behöver få till ett öppet klimat, att våga börja prata. Kanske kan någon tänka ”det här har jag inte tänkt på”. Det finns inget facit, säger Niclaes.

LÄS ÄVEN "Manlighet är ett globalt problem"

Det viktiga är att säga ifrån. Att våga säga ifrån och att höja sin röst. Det tror både Henrik och Niclaes.

– Det är så lätt att skratta med i det där rasistiska, homofobiska eller sexistiska skämtet och varje gång undrar du ”varför sa jag inte ifrån?”. Det kan vara i sammanträdesrummet eller i omklädningsrummet, på bussen och i simhallen, säger Niclaes.

Men vågar man säga ifrån vid alla tillfällen?

– På fotbollsmatcher kan det vara svårt – det är ju en väldigt maskulin miljö och att våga säga ifrån på läktaren kan vara otäckt. Men om du gör det får du alltid backning av andra, säger Henrik.

– Ofta är det en otrolig lättnad när man sagt ifrån. Man är förstås livrädd, men responsen kommer alltid. Vi män vill ju faktiskt ha förändring, säger Niclaes.

"Våld utförs av män"

Nästa middag hålls den 13 mars och då är ämnet våld. Både Niclaes och Henrik insåg att fyra ämnen under en middag var för många för att kunna göra annat än skrapa på ytan. Nu blir det ett ämne per middag. Och middagarna ska hålla på så länge som det behövs, enligt Niclaes.

LÄS ÄVEN Ny satsning mot mäns våld mot kvinnor i Hässelby-Vällingby

Just våld kan vara väldigt mycket, menar Niclaes och Henrik. Att som kille komma in i en bar och mäta sig mot de andra männen för att se om man ”överlever” ett slagsmål. Att se våldsamma filmer på tv utan att reflektera. Att se upp till Sylvester Stallone och The Mauler.

– Vi män går genom hela livet med tankar om våld. Det börjar redan på förskolan att man puttas och kollar vem som är starkast. De flesta killar har varit med om våld, men väldigt få pratar om det, säger Niclaes.

– Våld utförs av män. Visst, det finns kvinnor som använder sig av våld och det är ju bra, då vet vi att det inte är biologiskt utan socialt, och då kan man förändra, fortsätter han.

Hur kommer ni i kontakt med de killar som verkligen behöver snacka?

– Det är en utmaning. Vi har ju hittills bjudit in människor i våra egna kanaler och genom Söders hjärta:s Facebook-grupp. Vi måste bli bättre på att sprida. Kan vi få en enda person att tänka till så har vi kommit en liten bit på vägen, säger Henrik.

Och när den där middagen i januari var slut kramade killarna om varandra. Utan dunkar. Trots att de bara känt varandra i två timmar. Så en liten förändring skedde nog, gissar Niclaes och Henrik.

"Män vill faktiskt ha en förändring." Niclaes Wallmark och Henrik Teljfors tror att det viktigaste är att våga säga ifrån när sexistiska och rasistiska skämt dras i sammanträdesrummet. Foto: Mikael Andersson

#killmiddag och Make Equal

Henrik och Niclaes använder sig av material från Make Equal, som arbetar med jämlikhetsarbete.

#killmiddag kom till i juli 2016 som en reaktion på debatten om sexuella övergrepp på sommarens festivaler.

#killmiddag vill flytta fokus i debatten och engagera killar och män i kampen för ett jämställt och jämlikt samhälle – genom samtalets makt.

Visa merVisa mindre

#killmiddag på Söders hjärta

VIll du vara med på #killmiddag på Söders hjärta kan du hitta mer information här.

Tänk på att du måste föranmäla att du kommer på middagen.

För alla åldrar, alla män, ickebinära och transpersoner.

Visa merVisa mindre