Recension. För att fler ska kunna få lära sig om nya filmer har Sebastian Sköld och Sam Safa startat en ny Youtubekanal som recenserar svenska och europeiska filmer. Foto: Privat

De ordnar filmsnack från lokala biosalongen

Filmälskarna Sam Safa och Sebastian Sköld har tröttnat på att lyssna på filmrecensioner på engelska. Nu har de startat en egen Youtubekanal – på svenska.

  • Publicerad 11:23, 22 okt 2020

Det har gett oss en chans att se annan film än vad vi är vana med.

Många väljer filmer utifrån betyg och recensioner. Men Sam Safa och Sebastian Sköld från Bio Kaskad i Blackeberg tycker att det finns alldeles för lite filmrecensioner på svenska, det mesta är på engelska.

– Vi tror att det är viktigt för den äldre och svenska publiken att recensera svenska och nordiska filmer, på just svenska, annars försvinner det, säger Sebastian Sköld.

Därför har de startat Youtubekanalen Sam och Sebbe snackar, där de först ser filmen och sedan diskuterar den, direkt från salongen på Bio Kaskad. På en och en halv månad har de lagt ut tio recensioner, och har redan fått god respons.

– Vår kanal är fristående från Bio Kaskad, men vi vill gärna vara bioaktuella så vi gör en del recensioner av filmer som ska gå där, säger Sam Safa.

Fokus på europeisk film

Från början var tanken att de skulle recensera "nördfilmer" och superhjältefilmer, men eftersom coronaviruset har drabbat filmproduktionen i Hollywood hårt, har de istället fokuserat på europeiska filmer.

– Det har gett oss en chans att se annan film än vad vi är vana med, och något vi kommer fortsätta med, säger Sebastian Sköld.

Även om båda två var väl insatta i film generellt, har de lärt sig mycket nytt, bland annat hur man interagerar med tittaren eller lyssnaren.

– Vi behöver påminna oss om att det finns en tredje part i konversationen och att den personen också ska känna sig delaktig. Vi är inte fullärda än, säger Sam Safa.

Om kanalen

Sam och Sebbe snackar går till så att de ser filmen, spelar in ett samtal efteråt, som sedan klipps ihop till en ungefär sex minuter lång recension.

Från början till slut tar det ungefär fyra timmar för dem att bli klara.

Klippen läggs sedan ut på Youtube eller på olika filmsidor och i sociala medier.

Visa merVisa mindre