I väntan på vinet. När Jonas Sandberg och Béatriche Becher öppnar barnen Folii på Erstagatan den 22 januari ska vinstället vara fullt. Foto: Elina Lundberg

De öppnar vinbar med vinylmusik och kubanska cigarrer på Söder

Kubanska cigarrer, snäll service, vinylplattor, sjysta cocktails och så massa bra viner såklart. Snart öppnar välkända sommelierer vinbaren Folii på östra Söder.

  • Publicerad 18:30, 11 jan 2017

Bleka bokstäver på fasaden skvallrar fortfarande om tiden då El Mundo huserade på Erstagatan 21 men nu senast har det varit en korvbar på adressen.

Den slog igen i somras och just nu stökas det för fullt i den lilla lokalen för att göra klart allt inför öppningen av Folii.

LÄS ÄVEN: Babette öppnar nytt på Södermalm – här bestämmer krogen vad du ska äta

Bakom baren står Jonas Sandberg och Béatriche Becher, båda sommelierer som arbetat på toppkrogar, som hoppas släppa in de första gästerna den 22 januari.

Bra viner är givet, ett hundratal ska finnas på glas, men den som hellre dricker öl, drinkar eller vill käka en bit ska inte heller bli besviken.

– Den röda tråden är kvalitet utan att det för den saken skull ska vara exklusivt och dyrt. Vi ska kombinera tillgänglighet och fingertoppskänsla och vara så lite av en ”vinbar” som vi kan. Du ska lika gärna kunna komma för att vi har bra cigarrer och grym musik, säger Jonas Sandberg.

Vinyl och cigarrer

Musiken kommer uteslutande att strömma från vinylspelaren vid sidan av bardisken.

– Det är för den analoga känslan och så får det oss att lyssna på hela album igen istället för att bara sätta på spellistor, säger Béatriche Becher, som också är cigarrfantasten i sällskapet.

Tanken är att man ska kunna njuta ett rökverk på uteserveringen när vädret tillåter.

– Framför allt blir det kubanska cigarrer. Vi har det både för att det kul och för att jag är ego och verkligen gillar cigarrer, säger hon.

Omskrivna östra Söder

Att de öppnar i hypade kvarteren öster om Nytorget, som nyligen blev omskrivna av New York Times, känns helt perfekt, tycker Jonas Sandberg.

– När vi precis tagit över lokalen tänkte jag ”är vi för off?” men jag har blivit mer och mer övertygad om att vi ligger helt rätt. Det är verkligen att kluster med restauranger som har ett kvalitativt och jag tror att vi kan ha draghjälp av varandra, säger han.

LÄS ÄVEN: Hon öppnar avspänd vinbar vid Mariatorget