Inspirerats. Martin Lidberg har under karriären själv besökt prestationscenter i Polen, Ryssland och USA, men han har saknat dem i Sverige. "Det är osvenskt, men ligger i tiden". Till vänster om honom Katarina Waldenström och höger om Sophie Wachtmeister, medgrundarna till Gritnest. Foto: Mikael Andersson

De öppnar träningscenter för unga som elitsatsar i västerort

Det är det individuella, inte kollektivet, som står i centrum på nya träningscentret i Bromma. Här vill tidigare brottaren Martin Lidberg jobba med elitsatsande fotbollsspelare.

  • Publicerad 12:00, 22 jan 2021

I nyinredda träningslokaler i Ulvsunda industriområde förbereder den tidigare brottarstjärnan Martin Lidberg sig för att ta emot fotbollsspelare som vill ta nästa steg. Genom ett anpassat gym, personliga tränare och individuella träningsscheman ska spelarna lyftas.

– Klubbtränarna är viktigast av allt. Men tränarna har sällan tid att sätta sig ned och lyssna på vad spelaren vill med fotbollen, basketen eller hockeyn. Vi tror att unga spelare som vill bli proffs är mogna för detta. Här blir de sedda och får hjälp att nå drömmarna, säger den förra VM- och EM-guldmedaljören.

Projektet Gritnest föddes för ett år sedan och under det gångna året har fystränare och mentala coacher knutits till centrar. Här ska spelarnas fettnivåer mätas, närings- och blodanalyser göras, fys- och snabbhetstester genomföras. Kostscheman gås också igenom. Främst vänder man sig till fotbolls-, basket-, hockey-, innebandy- och handbollsspelare.

– Självklart tror vi att fotbollsspelare från Brommapojkarna och basketspelare från Alvik till en början. Men jag vill se AIK-, Djurgården- och Hammarbyspelare här i framtiden. Här kan de vara tillsammans och bli bättre trots färgerna på tröjorna, säger Martin Lidberg.

Tankar på den här typen av center har han haft länge. Som fotbollsförälder anser han att det skulle kunna komma fram betydligt fler och bättre fotbolls- och hockeyspelare från Stockholm. Lagen och trupperna borde vara starkare.

– Flera slutar redan i 18-19-årsåldern för att de inte nått A-laget, eller ännu tidigare för att de nobbades inför tv-pucken. Då har de flera år kvar tills de når sin peak, säger han.

Men om spelaren inte utvecklas hos er?

– Vi som blir personliga tränare här börjar inte från noll. Jag har 20 års erfarenhet som fystränare och jag har idrottare som tränats av mig många år. Det blir jättespännande att se spelarnas utveckling.

"Jaget före laget"

Ännu är det nästan helt tomt på spelare inne på Gritnest. En elektriker installerar elen. Boxningssäckar och löpband är på väg in. Men om några månader hoppas ägarna att flera fotbollsspelare är här och slipar på formen inför vårpremiären.

– Allt från ungdomar från 15 år ända upp till väldigt rutinerade seniorspelare kommer vara här. Vi blir ett ställe för likasinnade och ett komplement till klubbträningen. Det ligger i tiden, säger medgrundaren Katarina Waldenström.

Inte många vågar nischa sig i Sverige, men ägarna vill se spelarna växa, menar hon.

– Det är så laddat att diskutera elitsatsningar bland unga. Alla pratar om att det är laget före jaget som gäller, men detta är "jaget för laget". Om spelaren själv vill ta kliv så gynnar det spelarens lag. Vi kommer inte falla i några gropar.

BP:s sportchef Peter Kisfaludy har själv besökt Gritnest och är positiv till satsningen.

– Vi ser allt fler personliga tränare komma in fotbollen. Så länge spelaren har ständig dialog med sina olika tränare ser jag detta som ett väldigt bra komplement. Bara inte belastningen på spelaren blir för hög, säger han.

Ungdomar kan söka stipendium för att få träna

Medlemskapet på Gritnest kostar nästan 700 kronor i månaden. Köper man till olika träningsprogram eller kostscheman får man betala ytterligare.

Medlemskapet kan avslutas när som helst, enligt ägartrion. Det är framförallt under försäsongerna som prestationscentrat väntas vara välbesökt.

Lagspelare som vill satsa på sin idrott och bor i socioekonomiskt utsatta områden kan söka stipendium för att få komma till centrat via en stiftelse som Gritnest grundat där företag skjuter in pengar.

Visa merVisa mindre