Eleonora och Jonas Fröberg från Tyresö startar förskolan "Upp och hoppa". Foto: Elin Angvarson

De öppnar ny förskola i Nacka – med fokus på idrott

Eleonora och Jonas Fröberg har alltid drömt om att starta eget. Nu öppnar Tyresöparet förskolan ”Upp & hoppa Akademien” i Nacka – som ska göra förskolebarn intresserade av idrott.

  • Publicerad 11:45, 19 jul 2019

Eleonora och Jonas Fröbergs dröm ska gå i uppfyllelse.

När Mitt i besöker den blivande förskolan visar paret engagerat upp deras visioner för den 400 kvadratmeter stora lokalen ett stenkast från Nacka forum.

– Vi har själva tre barn och under förskoletiden har vi insett att vi tyckt en hel del saknas, så det vill vi göra bättre nu, säger Jonas Fröberg.

I ett år har de planerat för den nya verksamheten. Den 1 juli fick de tillgång till lokalen som hyrs av Nacka kommun – och sedan dess har de målat, fixat avloppen och lagt upp planer för hur de ska hinna fortsätta rusta upp stället innan öppning.

Satsar på idrott

”Upp & Hoppa” ska lägga fokus på idrott, sport och rörelse. I den blivande ”multihallen” har paret placerat ut några prylar att utföra aktiviteter med.

Paret förklarar att den nya förskolan inte är en elitsatsning på förskolebarn, utan att de i tidig ålder vill introducera idrott och rörelse för barnen. I övrigt är det en helt vanlig förskola med samma krav och mål som alla andra.

– Vi vill motverka stillasittande och att rörelse blir en naturlig del i barnens liv, det är den största skillnaden, säger Eleonora Fröberg.

Jonas Fröberg nickar instämmande. Det är nämligen ingen slump att de valt just idrott och rörelse som inriktning. De båda älskar att röra på sig – och Jonas Fröberg har tidigare varit tennisspelare på professionell nivå.

”Går hand i hand med våra hjärtefrågor”

Numera är Jonas Fröberg produktionschef inom industrin. Han kommer främst arbeta på håll med ansvar för ekonomin, medan hans mamma Monica Fröberg och Eleonora Fröberg kommer arbeta på plats med att utveckla konceptet.

Monica Fröberg har 40 års erfarenhet av arbete med barn och har själv spelat fotboll på elitnivå.

Eleonora Fröberg har bakgrund inom administration och finans. Men idén om att starta förskolan kom först efter att hon tagit examen i kvalitetsteknik och kartlagt Tyresös förskolor under sitt examensarbete.

– Vi har alltid velat driva något tillsammans och detta är perfekt, eftersom det går hand i hand med våra hjärtefrågor, säger Eleonora Fröberg.

Ska öppna i augusti

Förskolan ska öppna den 5 augusti. Tills dess måste restaurangen, idrottsrummet och ateljén bli klara – även bygg- och samhällsrummet prioriteras.

Därefter ska upprustningen ske i etapper och ytterligare förskolepersonal måste anställas allt efter som tiden går.

Det är fortfarande mycket kvar att göra för att uppfylla visionen om parets dröm-förskola. När Mitt i lämnar lokalen fortsätter paret jobba mot målet.

Förskolan håller öppet hus den 4 augusti mellan 14.00 och 17.00 för den som vill titta in. Lokalen ligger på Serenadvägen 28.