Andreas Wennberg, Anders Carlborg och Melker Becker lirar Kiss-flipper i Lokalen Lokalen. Foto: Anna Z Ek

De öppnar nostalgimecka i Gröndal

Bultar ditt hjärta lite extra hårt för Star Wars-gubbar och VHS-band? Då ska du bege dig till Gröndal. Här har kompisarna Andreas Wennberg, Anders Carlborg och Melker Becker skapat en nostalgiportal tillbaka till barndomen.

  • Publicerad 17:14, 19 okt 2018

Garbage Pail Kids. Game Boy. He-Man. Känner du hur pulsen stiger? Då borde du ta en sväng förbi Gröndal och nördnästet Lokalen Lokalen.

Här har de tre kompisarna Andreas Wennberg, Melker Becker och Anders Carlborg tryckt in så mycket barndomsminnen det bara går på 34 kvadratmeter.

På hyllorna står Star Wars-figurer, VHS-fodral och gamla tv-spelskartonger uppradade och för den som växte upp under 80- och 90-talet är det svårt att inte fälla en nostalgisk tår.

– Jag tycker det är tråkigt när man har massa gamla grejer i något källarförråd hos sina föräldrar. Det är roligare att se en Smurf på en hylla än att ha den i en byrålåda, säger Andreas Wennberg.

I Lokalen Lokalen hittar du bland annat mängder av Star Wars-gubbar. Foto: Anna Z Ek

En plats för inspiration

Men vad är det då egentligen vi har att göra med – ett museum eller bara ett klubbhus för tre förvuxna tonåringar? Både och, egentligen.

– Framför allt är det en plats för inspiration och ett skönt häng, säger Melker Becker.

Alla som är i behov av en injektion nostalgi är välkomna att besöka Lokalen Lokalen och ambitionen är att det i slutändan ska bli en plattform där människor kan dela med sig av alla typer av specialintressen.

Under hösten kommer ett flertal föreläsningar äga rum – om allt från Star Wars-gubbar till gamla rustningar.

– Det är det jag menar med att det är en plats för inspiration. Det behöver inte vara plastleksaker från 80-talet, men så länge du brinner för något får du gärna komma hit och berätta om det, säger Melker Becker.

Det är roligare att se en Smurf på en hylla än att ha den i en byrålåda

Andreas Wennberg

Det sista killarna vill är att Lokalen Lokalen får den halvsunkiga stämpeln ”man cave” och blir något form av grabbhäng, även om det är svårt att ignorera faktumet att just samlarkulturen är ytterst mansdominerad.

– Tyvärr har jag stött på väldigt få kvinnor som lägger 4000 spänn på en Star Wars-gubbe. Varför det har blivit så är svårt att svara på, men vi skulle älska om en tjej hörde av sig och hade en asfet samling av egentligen vad som helst, säger Melker Becker.

– Det handlar om nostalgi, och man får akta sig för att påstå att tjejer inte är nostalgiska, tillägger Andreas Wennberg.

Andreas Wennberg, Melker Becker och Anders Carlborg lirar Tony Hawks Pro Skater på Playstation. Foto: Anna Z Ek

En mental dagbok

Somliga hade säkerligen kallat de tre vännerna för nördiga när de berättar engagerat om Star Wars-figurer i exklusiva upplagor eller italienska rip-offs på b-filmer från 80-talet, men enligt killarna handlar det snarare om passion.

– Jag vet inte vad definitionen av ”nörd” är i dagsläget, det känns urvattnat. Frågar du mig borde man översätta det till att man kan något om något, säger Andreas Wennberg.

Och visst kan det stämma att ordet ”nörd” har förlorat sin ursprungliga innebörd, inte minst i en tid då gamla retroprylar har blivit allt mer trendiga.

Men syftet med Lokalen Lokalen är inte att surfa på någon hipstervåg – det handlar om nostalgi och att genom gammal plast få möjlighet att återuppleva minnena från barndomen.

– Man förknippar ju allt med ett speciellt minne, det är precis som att skriva dagbok. Ingen skulle säga ”Jaha, du skriver dagbok – är du dum i huvudet eller?”, säger Melker Becker.

Melker Becker, Anders Carlborg och Andreas Wennberg välkomnar alla typer av specialintressen till Lokalen Lokalen. Foto: Anna Z Ek

Spelar in tv-serie

Under hösten anordnas filmkvällar (givetvis på VHS) och i början av nästa år kommer Lokalen Lokalen även att fungera som inspelningsstudio för en kommande tv-serie.

– Den kommer handla om just det vi pratar om: nostalgi, prylar och dagbokstänket – vad saker och ting gör och vad de bär på för historia, säger Melker Becker.

Man förknippar ju allt med ett speciellt minne, det är precis som att skriva dagbok. Ingen skulle säga ”Jaha, du skriver dagbok – är du dum i huvudet eller?”

Melker Becker

Killarna är fortfarande nyinflyttade och ännu finns många flyttkartonger fyllda med nostalgi att plocka upp. Och som alla riktiga samlare vet kan en samling aldrig bli helt komplett.

Det finns alltså stor risk att de i framtiden växer ur lokalen.

– Att vi skaffade det här stället från första början är ju konsekvensen av det. Våra respektive är nog glada att vi inte har allt hemma längre, säger Andreas Wennberg.

Se mer från Lokalen Lokalen i klippet nedan:

Fakta

Besök Lokalen Lokalen

Lokalen Lokalen ligger på Ljusstöparbacken 28 i Gröndal.

För den som vill komma på besök är det lättast att kontakta verksamheten på sociala medier. Du hittar dem på Facebook och Instagram.

Under hösten anordnas ett antal filmkvällar och föreläsningar. Håll koll i kanalerna för exakta datum.

Visa merVisa mindre