Ägarna Joanna Sjösten och Therese Prans Mayer fick nycklarna i mitten av oktober och sex veckor senare, efter en totalrenovering, öppnade de.

– Det har varit en intensiv men oerhört rolig period och vi är så glada att nu vara igång, säger en leende Therese.

Therese och Joanna har varit vänner i 15 år. Under arbetet innan de öppnade caféet, har de och deras familjer, blivit som en enda stor familj.

– Vi är så tacksamma för all hjälp! Mycket klarar vi av själva, men inte allt. Och våra familjer – föräldrar, partners och syskon, har funnits vid vår sida och stöttat oss hela vägen, säger Joanna.

Café Björk är en stor, ljus lokal som ägarna vill ska förmedla en hemtrevlig känsla.

– Det var målet: en ljus och luftig lokal med en mysig känsla! säger Joanna som tidigare arbetat inom Ica, med homestaging samt redovisning.

Therese har erfarenheter från Coop, butikschefspositioner både på Coop och Plantagen samt en floristutbildning.

– Café Björk är en kombination av våra passioner och styrkor. Här finns massor med gott att äta samt en del inredningsdetaljer och blommor, säger Therese.

Visste vad de ville

Tjejerna visste vad de ville med caféet och har enträget och målmedvetet förverkligat sina gemensamma drömmar.

– Vi har länge velat starta något eget. I höstas dök tillfället upp och då var det bara att ta det! skrattar Joanna.

Tillsammans bakar de och servar sina gäster som både varit många och positiva sedan de öppnade för några veckor sedan.

– Vi visste att det fanns ett stort intresse för oss, men det här trodde vi aldrig! Vi får så oerhört mycket fint tillbaka från våra kunder och det betyder så mycket!

Fått hjälp med recept

Med fokus på gott och fräscht har Joanna och Therese fått hjälp av sina mammor med gamla, fina recept på bak och mat. Deras målsättning är att vara så lokala och ekologiska som möjligt och lagar även mycket veganskt och vegetariskt.

– Vi vill inte sätta någon stämpel på nåt. I första hand ska det vara gott, färskt och lagat från grunden. Sedan har vi något för alla – allt är laktosfritt och vi har även glutenfria och veganska alternativ, säger Therese.

Caféet har stängt mellan den 22 december och 5 januari och när det öppnar blir det med ny meny och nya öppettider.

– Vi har arbetat dygnet runt i många veckor nu och behöver tid till familjen och återhämtning över jul. Sedan kommer vi tillbaka med nya krafter, nya smakupplevelser och öppettider, säger Joanna.

Tid för familjen

Joanna och Therese är båda småbarnsföräldrar och noga med att poängtera vikten av att finna tid med familjen och nära.

– Vi måste orka med och samtidigt hålla den höga kvaliteten, därför blir öppettiderna satta därefter, säger Therese.

Att jobba tillsammans på Café Björk är enligt tjejerna dagar fyllda av skratt. På frågan om de någonsin är oense så skakar de på huvudena.

– Vi är båda lösningsorienterade och positiva. Vi möts och löser tillsammans, säger Joanna.