Loppisfynd. Carina Länk med en del av det porslin hon samlade på sig under arbetets gång. Foto: Postnord / Patrik Wirén

De nya frimärkena skapades i Bagarmossen

Från ett radhus i Bagarmossen formgavs Postnords nya frimärken. Och det är inte första gången Carina Lärk får den ärofyllda uppgiften.

  • Publicerad 09:07, 10 maj 2021

Carina Länk, som bland annat arbetar med att formge läroböcker och utställningar, ritade 1993 en affisch för Biologiska museet. Tio år senare plockades den upp för frimärkshäftet "Affischkonst." Sedan dess har hon även formgett frimärksserierna ”Fjärilar”, ”Katter” och ”Höstglöd”.

Och nu är det dags igen. 

Förra veckan avtäcktes serien ”Porslin”, bestående av sex frimärken med porslinsmönster hämtade från framträdande svenska formgivare.

– Jag lånade säkert 30 böcker från stadsbiblioteket. Eftersom Postnord ville ha mönstrat porslin som var populärt på 50- och 60-talen var jag tvungen att läsa på, berättar hon när vi möts i radhuset i Bagarmossen där hon bott med sin familj i 26 år.

Nu är det porslinsstopp

Och det var inte bara lånade böcker som kom innanför radhusets dörrar, utan även en hel del porslin. Men nu när frimärksserien är färdig försöker hon också dra ned på inköpen. 

– Nästan allt jag fotograferat till serien är sådant som jag köpt på Tradera eller loppis. Jag har fortsatt handla porslin även senare, men nu är det stopp, säger hon bestämt.

Som liten samlade hon själv på frimärken så självklart är det en stor ära att återigen få samarbeta med Postnord.

– Roligast var att göra research och få olika kombinationer att fungera i färg och form. Sedan är det en utmaning att fotografera själv, det handlar mycket om att hitta tekniska lösningar. 

Och visst ska det formges fler frimärken i hemmet i Bagis. 

– Det blir ett frimärke som ska ges ut nästa år. Men mer än så kan jag inte berätta nu, säger hon.