Pynt. Johanna och Carl-Henrik Forssbeck, hunden Frans och döttrarna Märtha, Mathilda gillar att grannarna är positiva till julförändringen. Foto: Mikael Andersson

De maxar julen med uppblåsbara figurer

För vissa familjer räcker det med en julstjärna i fönstret, men inte för familjen Forssbeck i Täby. Vi hälsade på i länets (kanske) mest pyntade trädgård, där uppblåsbara tomtar och ljusslingor livar upp hela området.

  • Publicerad 14:11, 20 dec 2019

När man närmar sig det vita huset på Björnkärrsvägen i Skarpäng hörs ett brummande ljud.

Anledningen? Familjen Forssbeck, och framför allt pappa Carl-Henrik, har maxat julpyntet inför årets stora högtid.

– Less is more gäller inte på julen tycker jag, säger han och skrattar.

Hela huset är dekorerat med mängder av LED-lampor. På uppfarten står en ljusinstallation av en paket-jonglerande tomte, poolhuset har fått discoljus på fasaden och träden smyckats med ljusslingor.

Det ovan nämnda brummande ljudet däremot kommer från de fyra minst sagt storslagna uppblåsbara figurerna i mjukplast som satts upp runt om i trädgården. I varje figur finns en eldriven fläkt som håller dem uppe.

– Att få upp gubbarna tar några timmar, de måste sitta fast så att de inte blåser bort vilket en faktiskt gjorde igår. Ljusslingorna tog jag aldrig ner över sommaren, säger Carl-Henrik Forssbeck.

De minsta gubbarna köpte familjen för två år sedan. De har passande nog fått namnet Clark och Ellen från den amerikanska komedifilmen Ett päron till farsa firar jul, där pappan i familjen desperat försöker täcka hela huset med bländande ljusdekorationer.

– Julen är härlig och jag tycker det är svinroligt att hålla på. Jag surfade runt på amerikanska sidor och hittade de här och bestämde mig för att de måste vi ha, säger Carl-Henrik om de uppblåsbara figurerna i trädgården.

Hoho. De små tomtarna är "bara" 3,5 meter höga och de första figurerna som familjen införskaffade. Foto: Mikael Andersson

Ljus. I den största snögubben finns det lampor och discoljus, så att den ska synas på långt avstånd. Foto: Mikael Andersson

De minsta gubbarna är tre och en halv meter höga. I mitten av trädgården står en nästa sex meter hög tomte och vid sidan av den, nykomlingen för i år, en lika hög illgrön grinchen.

Det bästa med pyntet är rektionerna från grannarna säger Carl-Henrik.

– Varje bil som kommer körande ser man sakta in, det är sjukt kul att folk skriver och berättar att de gillar det vi gör, säger han.

Trots att det är Carl-Henrik som fixar mest är hela familjen entusiastisk över pappan driv.

– Man blir så glad varje gång man kommer hem och ser det, säger hustrun Johanna Forssbeck.

Familjen har storslagna planer på vad som ska hända i trädgården. Men det måste få växa fram med tiden säger Carl-Henrik.

– Nästa år planerar jag att sätta upp ännu mera slingor, tanken är att det ska vara dekorationer i hela trädgården, men det kommer att ta några år, säger han.

Om döttrarna fick önska så skulle de bjuda grannarna på en ljusshow.

– Det vore sjukt kul om allt kunde vara synkat till musik, säger Mathilda och systern Märtha fyller i:

– Till någon bra låt, en remix av något slag!

Montera. För att alla uppblåsbara julfigurerna ska stå på plats så krävs vajrar som fästs i altanen. Men visst har det har hänt att figurerna blåst iväg. Foto: Mikael Andersson