Eva Jalding var på plats med Tantpatrullen. Foto: Josefin Grunér

De marscherar för mänskliga rättigheter

Människor runt om i världen deltog i dag i Women’s March i protestest mot USA:s nye president – Donald Trump. I Stockholm slöt en stor skara personer upp på Norrmalmstorg.

  • Publicerad 16:47, 21 jan 2017

– Jag hade tänkt ägna den här dagen åt något helt annat. Jag skulle samla vänner och familj för att fira att USA hade fått sin första kvinnliga president. Den mest kompetenta president de haft hittills till på köpet. Men så blev det ju inte, säger Birgitta Ohlsson (L) från scenen Norrmalmstorg, och fortsätter:

– Kvinnors rättigheter är värda att slåss för, därför står jag här i dag. Och vi behöver få med oss USA i den kampen. Kvinnorättsorganisationer i USA behöver vart stöd nu mer än någonsin.


LÄS MER: Malena Ernman manar till aktion efter Trump-vinsten


Bekämpa med ljus

Birgitta Ohlsson talar vidare om hur Donald Trump genom, enligt henne, unken retorik har sänkt tröskeln för ett anständigt politiskt samtal. Hon poängterar vikten av att bekämpa honom på rätt sätt – med ljus – inte med hat. Hon avslutar med att citera Michelle Obama, tidigare first lady i USA:

– When they go low, we go high, säger hon, och möts av jubel och applåder från publiken.

”Nu börjar kampen”

På plats finns också flera organisationer som kämpar för mänskliga rättigheter. Talarlistan är lång. Bland annat är Amnesty International, RFSU och Greenpeace representerade. På plats på scenen är också författaren och journalisten Lisa Bjurwald, som är nominerad till Stora feministpriset.

– Den här sexisten, rasisten och kvinnoförnedraren har på något sätt tagit sig till den här maktpositionen. Nu börjar kampen, säger hon.

”Nu börjar kampen”

Visar sitt missnöje

Det är trångt på torget. Många har kommit för att visa sitt missnöje över USA:s kontroversielle president. Prideflaggor vajar sakta i vinden, och överallt finns stor plakat med olika budskap. Annika Petersen och Anna Wieslander, iklädda egenhändigt tillverkade så kallade ”pussy hats” tycker att det är viktigt att vara på plats.

– Vi är här för att stå upp för våra och andras rättigheter. För att visa våra söner och döttrar hur viktigt det är, och förhoppningsvis gör världen bättre för dem, säger Anna Wieslander.

– Sedan har vi såklart fått lite extra bränsle nu efter Trumps tillträde, säger Annika Petersen.


LÄS MER: Kvinnor marscherar i protest mot Trump


Eva Jalding, från Tantpatrullen, tycker att manifestationen är en viktig markering, och att sammanhållningen ger styrka.

– Det är klart att man är lite orolig för hur det ska bli. USA är ju världens mäktigaste land, och han känns livsfarlig. Sen får vi väl se hur mycket av det som bara är för att provocera. Det vet man ju inte. Men försvinner till exempel Obamacare blir det mycket svårare för ensamma kvinnor, säger hon.

Fakta

Women's march

  • Women’s march startades i Washington, USA av kvinnor som ett sätt att gå samman för mänskliga rättigheter efter det amerikanska presidentvalet där Donald Trump valdes till landets nästa president.
  • Flera andra städer i USA följde efter och startade egna marscher. Marscherna spreds även till andra länder och städer över hela världen.
  • Lotta Kuylenstjerna står för marschen i Stockholm. Den 21 januari klockan 14 samlades människor på Norrmalms torg för att sedan gå mot amerikanska ambassaden.
Källa: womensmarch.com
Visa merVisa mindre