Framtiden. Linnea Ikpo, Gabriella Bachir och Martin Fattala är alla 19 år och uppvuxna i Järfälla. Foto: Naimi Lundegård

De lyfter fram ungdomarnas idéer om Järfälla till politiker

Hur ska framtida Järfälla se ut? Den frågan fick ungdomarna under "Hackathon – Framtidens Järfälla". "Det här är första gången som politiker sitter bredvid och lyssnar på vad vi har att säga".

  • Publicerad 07:20, 1 maj 2022

Förhoppningen är att unga ska få känna sig lyssnade på.

– Har ni koll på klockan?, säger Martin Fattala och smyger sig in bland ett gäng ungdomar som samlats vid utgången till Bas Barkarby.

Tillsammans med Gabriella Bachir och Linnea Ikpo är de projektledare för kommunens evenemang "Hackathon - Framtidens Järfälla" i Bas Barkarby.

– Tanken har varit att nå de unga och få med deras input i hur Järfälla ska utvecklas. Istället för att ha någon föreläsning och presentation så ville vi göra det på ett mer spännande sätt, säger Gabriella Bachir.

Varför känner sig tjejer mer otrygga än killar, varför är det svårare för killar att uttrycka sina känslor och vad behövs i Barkarby i framtiden? Sammanlagt har drygt hundra elever från olika gymnasium i Järfälla samlats och ska tillsammans hitta lösningar, eller "hacks", på problemen.

– Det är ju vi unga som växer upp här. Då behöver vi vara med och forma Järfälla, menar Gabriella.

Spräcka bubblan

Under dagen har även politiker och ungdomsföreningar bjudits in för att lyssna på lösningarna.

– Det finns som en bubbla mellan politiker och unga. Tidigare i dag sa till exempel en kille; jag kan inte påverka något, men sedan hade han en intensiv diskussion med en av politikerna. Förhoppningen är att vi spräcker den bubblan här, säger Linnea och Martin nickar.

– Förhoppningen är att unga ska få känna sig lyssnade på och att de känner att de kan påverka. Vi frågade i början av dagen "känner du att du kan påverka samhället?", 3,5 var medselsvaret då. Samtidigt är det vi unga som är framtiden.

Kan pågå i dagar

Hackathon är ett evenemang där programmerare eller andra typer av problemlösare träffas för att med gemensamma krafter lösa olika problem.

Ett hackathon kan pågå olika länge, allt från 24 timmar till några dagar.

I Sverige är "Hack for Sweden" ett av de största evenemangen med ett par hundra deltagare årligen.

Källa: Unga programmerare / Wikipedia.

Visa merVisa mindre

Happening. Ballonger, musik och goodiebags var en idé från projektledarna för att locka fler elver. Foto: Naimi Lundegård

"Vill bli hörda"

I hallen till Bas Barkarby sitter två killar i 17-års åldern från Järfälla gymnasium och tar lunchrast.

– Vi pratade om psykisk ohälsa och varför killar har svårare att prata om sina känslor. Det fick mig att undra varför jag inte snackar mer med folk om hur jag mår. Det får en att tänka till, säger en av killarna och fortsätter:

– Det var bra att politiker var här också. Jag vill alltid få min röst hörd men har nog inte fått det. Här vill de att ungdomarnas röster ska bli hörda.

Vad tycker du är viktigt i framtida Järfälla?

– Tryggheten och att minska kriminaliteten. Det finns även en otrygghet bland killar ute och det kan vara svårt att prata om. Sådant behöver ändras.

Inte sista gången

I år är första gången som hackathonet anordnas, men inte sista. Det är både Gabriella, Linnea och Martin säkra på.

– Än så länge är jag fett nöjd. Jag tror det är stort för ungdomarna att man skapar en plats där de får prata, säger Martin.

– Det handlar ju om frågor som står unga nära och är viktiga. Det här är första gången som politiker sitter bredvid och lyssnar på vad vi har att säga, säger Linnea.