Karin Linder och Daniel Holmkvist i den gamla ladan. Foto: Stefan Källstigen

De lever som månskensbönder på Kastellets gård

För två år sedan tog de över Kastellets gård. Nu är de månskensbönder och lever sitt drömliv. – Det är fantastiskt att leva med djur och natur runt knuten och samtidigt ha 20 minuter till city, säger Karin Linder.

  • Publicerad 06:00, 8 jun 2020

Vi strövar ut i den försommargröna hagen tillsammans med Karin Linder, Daniel Holmkvist och hunden Beppe. Fjällkorna och kalvarna rör sig mot skogsbrynet. Några är nyfikna, kommer fram och vill slicka på handen.

– Jag kan sitta här en halv förmiddag och bara titta på kossorna, säger Daniel Holmkvist.

Den här coronavåren är det extra många som längtat ut på landet. Parkeringen på Kastellets gård intill Lännaskogens naturreservat har varit ovanligt full.

Precis som många andra har Karin och Daniel arbetat hemifrån, men livet på gården följer sin vanliga rytm.

– Allt med djuren är ju som vanligt, det är ganska skönt säger Karin Linder.

Karin Linder med fjällkorna i beteshagen. De har fått flera bedårande kalvar under våren.

Håller betesmarker öppna

De flyttade in på Kastellets gård tillsammans med sonen Demus för drygt två år sedan. Karin som alltid drömt om att bo på landet med djur skaffade höns redan när de bodde i Tallkrogen. Sedan såg hon en annons i tidningen Land om att Huddinge kommun sökte ny arrendator till Kastellets gård – som är en av Huddinges minsta arrendegårdar– och de nappade direkt.

– Nu kunde vi bo på landet utan att göra en stor förändring, säger Karin Linder.

Nu är det som allra vackrast på Kastellets gård med blommande äppelträd och den skira grönskan. Det finns två boningshus på gården och Karin och Daniel hoppas att en annan familj ska flytt in i det andra huset efter att kommunen iordningsställt det, så att de kan dela på arbetet.

Det krävdes lantbruksutbildning eller motsvarande för att få ta över gården. Daniel är uppvuxen på en gård i Småland och Karin hade jobbat extra på en 4H-gård.

I deras uppdrag ingår att hålla betesmarkerna öppna och sköta slåtterängarna som omger gården. Sedan de flyttat in har de skaffat fjällkor, fler höns, kaniner och fram tills nyligen hade de får och getter som nu flyttat ut i skärgården.

Vi tycker att det är roligt att olika hönsraser, säger Karin Linder.

Drömmer om att ha gårdsbutik eller kafé

De kallar sig månskensbönder. Om dagarna jobbar Daniel inom fastighetsbranschen och åker i normala fall in till stan varje dag. Karin arbetar med marknadsföring på ett företag i Länna.

Hur hinner ni med?

– Karin gör ofta djuren på morgonen när jag åker tidigt till jobbet. sedan tar jag dem på eftermiddagen. Det kräver egentligen inte mer än att ha en hund som man ska gå ut med tre gånger om dagen, säger Daniel.

Vi tittar nog mindre på serier och är lite mindre sociala än andra.

Karin Linder.

Karin protesterar.

– Det ju allt underhåll och skötsel också. Vi har hela tiden projekt, det blir lätt att vi jobbar på gården hela helgerna även om vi försöker ha en dag när vi gör andra saker. Men det är ju en livsstil. Vi tittar nog mindre på serier och är lite mindre sociala än andra, säger hon.

Hönsen lägger vackra ägg i olika färger. Familje är självförsörjande på ägg och säljer även ägg i liten skala.

Vi går in i hönsgården där hönsen går in och ut ur hönshuset som de vill. Karin visar de vackra äggen i olika färger från olika hönsraser. Familjen är självförsörjande på ägg och har dessutom en liten gårdsförsäljning. Det finns många projekt och tankar för framtiden.

– Vi skulle kanske vilja öppna en gårdsbutik eller ett kafé, vi har en massa idéer. Jag drömmer om att ordna bröllop i ladan. Vi får väl se om jag hinner dra igång något under mammaledigheten, säger Karin.

Den som vill vete mer om livet på gården kan surfa in på kastelletsgard.se eller följa familjen på Instagramkontot med samma namn. 

Daniel Holmkvist håller på att lära sig biodling från en biodlare som har sina bikupor på gården i sommar.