Kompisar. Kon Mamma Mu kommer gärna fram och hälsar. ”Ju mer vi hänger med korna i flocken, desto mer respekterar de en”, berättar Mimmi. Foto: Anna Sjögren

De lever bondeliv 18 minuter från Stureplan

Leva bondeliv 18 minuter från Stureplan? Drömmen blev sann för Daniel, Karin, Mimmi och Viktor, som sedan april är månskensbönder på Huddinges arrendegård Kastellet.

  • Publicerad 10:41, 1 jun 2018

Två gula bostadshus, en ladugård, ett hönshus och ett torkningshus, där rika stockholmares tvätt hängdes på tork efter att ha tvättats av 1800-talets Huddingebor. Allt det ingick i den lilla gården Kastellet i Lännaskogens naturreservat, enligt annonsen som Daniel Holmkvist och Karin Linder såg i tidningen i vintras. 

– Vi skickade en ansökan till kommunen och berättade vad vi ville göra med gården. Ha fjällkor och bruka jorden ekologiskt. Nu är den vår, berättar Daniel Holmkvist, som flyttade in med sambon Karin och sonen Demus i maj. Karins bonusbror Viktor och Mimmi Rydstrand fick det mindre huset intill. Nu driver de jordbruket tillsammans.

Kastellet är en av Huddinge kommuns fem arrendejordbruk. Gårdarna hyrs ut femårsvis till privatpersoner, som tar på sig att driva jordbruken åt kommunen. 

Inriktningen på gårdarna styrs genom arrendeavtalet som bonden tecknar med kommunen. Den som hyr gården ska också vara beredd på att allmänheten besöker markerna.

– Det ska inte vara något fort knox, friluftslivet är en stor poäng med arrendejordbruken. Det är viktigt att allmänheten kan besöka markerna, säger Christian Ottosson (C), ordförande i natur- och byggnadsnämnden..

Hunden Beppe och tre hönor följde med Daniel och Karin i flytten från villan i Tallkrogen. Nu har hönorna fått många nya kompisar i det gamla hönshuset. Äggen säljs till vänner och kollegor.

– Förut hade vi inte koll på raser men nu har vi nördat in oss, åkt på hönsmarknader och så. Vi har valt höns som lägger ägg i fina färger, det blir roligare än att bara sälja vanliga vita ägg, berättar Karin.

En sen fredagskväll kom en lastbil med sju fjällkor, fem kor och två kalvar. Ytterligare tillökning väntas till jul – flera av korna är dräktiga. 

Nu betar korna på 15 hektar stubbig skogsmark, som långsamt ska omvandlas till äng.  

– De är dikor, inte mjölkkor. Det är mindre jobb, säger Karin. 

Hemnet-knarkade hus på landet

Drömmen om att bo på landet kändes avlägsen innan annonsen om arrendegården dök upp. 

– Jag har suttit och hemnet-knarkat gårdar och hus ute på landet. Men det kräver en så stor förändring, man måste flytta från jobb och vänner. Här var den enda förändringen själva flytten, berättar Karin. 

Alla fyra har jobb på dagarna, och pendlar från gården till andra delar av Huddinge och Stockholm. Ger man sig iväg tidigt på morgonen tar det inte ens 20 minuter till Stureplan, berättar Daniel. Nu kombinerar de storstadsliv med livet som månskensbönder. 

– Det heter så, månskensbonde, när man har ett annat jobb också. Man arbetar på gården i månskenet. Det stod till och med i annonsen, berättar Daniel. 

För att inte bondelivet ska bli för låst har de två paren delat upp ansvaret veckovis: varannan vecka har Daniel och Karin ansvar för djuren, varannan vecka är det Mimmi och Viktors tur.

– Vi gillar att resa alla fyra, så det är ett sätt att kunna fortsätta att vara fria, säger Mimmi.

Besök Kastellet

Den 17 juni 10.00 till 14.00 firas Vilda blommornas dag vid entrén till naturreservatet Lännaskogen där gården Kastellet ligger.

Då invigs också Kastellets nya arrendator och till de nyrestaurerade blomsterika betesmarkerna omkring.

Följ arrendebönderna på Kastellet på instagram och Facebook: kastelletsgård

Visa merVisa mindre