Programledare. Kakan Hermansson, Martin Mutumba, Claes de Faire och Segal Mohamed leder årets digitala Järvavecka. Foto: Privat/Claudio Britos/Caroline Andersson/Josef Persson

De leder årets digitala Järvavecka

Järvaveckan blir digital i år, och kommer att satsa stort på att nå ut till hela landet. Nu står det klart vilka som blir programledare för veckan, där fokus för samtalen kommer att vara på demokratin i Sverige och i förorterna.

  • Publicerad 16:52, 8 apr 2021

Det är inte så mycket mingel utan mer rakt på sak.

I fjol ställdes Järvaveckan in på grund av pandemin, men i år kommer den tillbaka i en digital tappning – och hoppas på att bli större och slagkraftigare än någonsin.

Planeringen inför den direktsända politikfesten pågår för fullt, där ambitionen enligt arrangörerna är att ge fler perspektiv från hela Sverige och nå ut till hela landet.

Häromveckan stod det klart vilka som kommer leda galan: Kakan Hermansson, Segal Mohamed¸ Martin Mutumba och Claes de Faire – tillsammans med massor av gäster.

– Det är ett enormt ansvar, men det känns framför allt väldigt roligt. Det känns verkligen som min grej; att föra sådana här samtal vidare om makt och samhällsstrukturer – kunna kötta på och inte dra sig för det svåra helt enkelt, säger Kakan Hermansson.

Livesänds från studio

Sändningen kommer att utgå live från en studio i Rinkeby, och arrangörerna utlovar "Sveriges bästa underhållning blandat med landets viktigaste samtal".

– För mig känns det viktigt att kunna bidra till nyanserade debatter och våga ställa bra men jobbiga frågor. Alla politiska samtal och dialoger, eller nästan alla i alla fall, är ju viktiga. Och Järvaveckan känns så real; det är inte så mycket mingel utan mer rakt på sak, säger Kakan Hermansson.

Sänds i 100 timmar

I år har Sverige haft 100 år av allmän och lika rösträtt, något som firas under veckan, som kommer att sändas under 100 timmar mellan den 2-6 juni.

Lite senare under april kommer programledarna mötas i Rinkeby alla tillsammans för första gången, och börja förberedelserna.

Att det hela sker digitalt tror Kakan Hermansson kan ha flertalet positiva effekter.

– Jag tror att det blir större spridning i och med det digitala, och det kanske även blir mer nyanserat när man måste tänka några varv extra, säger hon.

Årets programledare

Kakan Hermansson – född i Lund och lever i Stockholm. Utbildad på Konstfack. Jobbar till vardags på tidningen Elle där hon driver podden Under Huden, bloggar och programleder. Sitter i styrelsen för Tjejzonen.

Segal Mohamed – från Angered, Göteborg. Är scenkonstnär, poet och dramatiker. Arbetar för samhällsförändring som sparkar uppåt och fördelar jämlikt. 

Martin Mutumba – född och uppvuxen i Rinkeby, f.d. fotbollsspelare i AIK, arbetar i dag som lärare och artist. Har skrivit boken Äkta hela vägen med Erik Niva och gjort en podd med samma namn.

Claes de Faire – från Motala, bosatt i Stockholm. Har varit chefredaktör för bland annat Resume, Veckans Affärer, Fokus och Mitt i. Skrivit tre romaner. Arbetar nu som rådgivare, programledare samt entreprenör inom kommunikation.

Källa: The Global Village

Visa merVisa mindre