SKILLAD. Rita Andros från Norsborg är en av sex barn som tillsammans med sina fritidsledare på Musikhuset har åkt till Spotifys huvudkontor under hösten för att lära sig programmera. Här visar hon ett av spelen hon gjort. Foto: Claudio Britos

De lär sig koda på Spotifys kontor

Hur gör man ett spel med en val som ska äta upp munkar på tid? Det, och mycket annat, vet sex barn från Norsborg som under hösten har gått programmeringskurs på Spotifys huvudkontor.

  • Publicerad 13:10, 21 nov 2019

En rosa val med ett enhörningshorn flyger över en öken där det svävar moln och munkar med rosa glasyr. Varje gång munnen rör vid en munk försvinner den och ett poäng dyker upp i vänstra hörnet av dataskärmen.

– Den blå färgen på munnen är kopplad till en kod som gör så att det händer, förklarar Rita Andros, 12 år.

Hon är en av sex Norsborgsbarn som genom fritidsgården Musikhuset och den ideella föreningen Kodcentrum har gått en programmeringskurs. Den flygande valen är en av de saker hon skapat.

– Jag är inte så bra på matte så när jag först såg alla x och y och plus och minus fattade jag ingenting. Men det gick bra för mig, säger hon.

KLURIGA KODER. Rita Andros visar upp spelet som hon gjort. "Det var svårt att få rätt koder så att molnen flyter och inte hoppas runt på skärmen", säger hon. Foto: Claudio Britos

Tio tisdagskvällar under hösten har hon och de andra åkt den långa vägen från Norsborg till Spotifys huvudkontor inne i stan där kursen hållits.

Här, på femte våningen i kontorskomplexet på Regeringsgatan, finns stora tv-skärmar med musikvideor och artistvideor. Våningen heter "Innovative" och de inglasade konferensrummen är alla döpta efter streamingtjänstens mest populära spellistor. Gruppen från Norsborg sitter i rummet "Big band".

– Det var så vi pitchade in det, att de skulle få komma till Spotify. De är ju musikgalna allihopa, säger Sofyén Rahali som är fritidsledare på Musikhuset.

Men när barnen väl satte igång med kodningen var de till en början tveksamma.

– De fattade inte vad det var de skulle göra. Det var bara en massa siffror och nummer. Men de gav inte upp och nu har de gjort grymma spel och koder. De är grymma, säger han.

LEDARE. Sofyén Rahali är uppväxt i Norsborg och hängde själv som barn på fritidsklubben Musikhuset där han nu jobbar som ledare. "Men på den tiden fanns inte den här typen av grejer", säger han. Foto: Claudio Britos

Det tog 40 minuter på tunnelbanan att ta sig till Spotify. Men avståndet är långt även på andra sätt.

– Det är inte bara vägen utan idéerna som finns här, de når inte ut till förorterna. När vi kom hit första dagen frågade de om det var någon som kodat tidigare och alla barnen räckte upp handen. Alla utom våra barn, säger Sofyén Rahali.

Att få chansen att komma hit och upptäcka den här världen är något barnen kan bära med sig, tror han.

– Nu vet de att det här finns.

Men Rita Andros tror inte att hon kommer jobba med programmering.

– Jag ser inte mig själv i ett sånt här kontor i framtiden. Jag ser mig själv som advokat, säger hon.

Så har programmeringskursen funkat

Barnen från fritidsgården Musikhuset i Norsborg har tillsammans med andra barn deltagit i en verksamhet som kallas Kodstugan.

Den annordnas av Kodcentrum som är en ideell förening soch som jobbar med att gratis introducerar barn till programmering och digitalt skapande.

Under kursen har barnen fått skapa olika spel och appar genom programmeringsspråket Scratch.

Visa merVisa mindre