FESTDAGS. Det är högt tryck på bokningen av studentflak i år. Foto: Sacharias Källdén

De lägger tiotusentals kronor på festflaken

Snart börjar studentflaken rulla på Stockholms gator. Och enligt eventarrangörerna är trycket på bokningarna högt i år. Men vissa skolor och stadsdelar lägger mer än andra på firandet.

  • Publicerad 19:30, 2 jun 2019

Årets gymnasiestudenter i Stockholm ser ut att hålla firandetraditionen vid liv. I början på veckan beräknas studentflaken att börja rulla på stadens gator och enligt flakuthyrarna är bokningstrycket högt.

– Det är väldigt mycket som är bokat. Traditionen håller i sig och det går uppåt för varje år, säger Shan Deen, vd för företaget Min Student.

Enligt Shan Deen har företaget omkring 360 flak bokade för perioden, som väntas pågå till och med 15 juni. De mest intensiva datumen har de upp emot hundra lastbilar per dag i rullning.

– Det blir vissa toppar, och då är det uppemot hundra lastbilar på en dag. Nu håller vi på med planeringen, säger Shan Deen, som berättar att de samarbetar med ett 30-tal åkerier.

Högt tryck på bokningar

De senaste åren har aktörerna som hyr ut studentflak i Stockholm blivit allt fler. Enligt företagens egna prislistor går det att hyra fullutrustade flak från cirka 10 000 kronor och uppåt, beroende på ljudanläggning och lastbilens storlek. Men enligt Shan Deen är det vanligaste att en klass som delar på ett flak lägger mellan 25 000-30 000 kronor totalt.

– Det är helt beroende på vad som efterfrågas. Men ett snitt brukar ligga där omkring. Då får man ett studentflak för 40-50 personer och ett jättestort ljudpaket, säger han.

Även företaget Flakfesten upplever ett högt tryck på bokningarna i år.

– Särskilt den 5 juni. Då har vi en tredjedel av alla våra bokningar, säger Mia Runefelt, administratör på kundfronten för Flaksfesten.

Enligt henne råder det generellt sett vissa skillnader på vad som bokas och inte beroende på var gymnasieskolorna ligger i Stockholm.

– Innerstadsskolorna kör vanligtvis de mindre flaken som följer de lagar och regler som gäller i innerstan. Då är det oftast en klass på 30 personer som delar. Därefter skiljer det på ljudpaketet om det är small, medium eller large. Och om det läggs till öl eller inte.

”De flexar mer helt enkelt”

Enligt henne väljer till exempel eleverna på Södra Latin oftast ett medium musikpaket och att köpa ölen själva i butik. På Kungsholmen, Östermalm och Lidingö väljer eleverna i stället allt oftare färdiga ölpaket och att satsa på ett större ljud. Särskilt på Östra Real, menar hon. Men mest satsas det på flaken en bit utanför tullarna.

– Djursholmsskolorna kör oftast på de större flaken med de största ljudpaketen och ölsystemen. Det kan då vara ett flak för 90 personer med ett extra large ljudsystem och 5000 ölburkar till en totalkostnad på cirka 60 000 kronor. De flexar mer helt enkelt, säger hon.

Både Flakfesten och Min Student uppger att säkerheten har hög prioritet och att arrangemangen sker i en nära dialog med polisen.

– Vi besiktigar hela tiden bilarna och jobbar tätt ihop med polisen för att uppfylla deras krav. Sedan kräver vi att de som hyr följer reglerna, annars har vi rätt att avbryta, säger Shan Deen.

De vägrar hyra ut flak till studenter

Det är högtryck på studentflak, men Bellmans Åkeri och Entreprenad AB går emot strömmen och har sedan flera år tillbaka en policy att inte hyra ut sina lastbilar.

– Dels så stör det vår vanliga produktion, sedan tycker vi inte att det är riktigt säkert med ungdomar på flak. Det är helt enkelt inte det bästa att hålla på med och passar inte in i vår trafikpolicy, säger vd:n Dick Örn.

Enligt honom har efterfrågan från eventföretagen ökat stadigt de senaste åren. Men han menar ändå att säkerhetsaspekten går först.

– De har sett en affärsidé i det här, att handla upp åkerier och komplettera med ljudanläggningar. Men för åkerierna är det ändå en relativt liten del av verksamheten, säger han.