Danssugna. Vännerna Martin Dahl och Mique Andersson från Järfälla brukar åka på discokryssningar tillsammans – och snart är det dags igen. Foto: Erik Lejdelin

De laddar för party utan restriktioner

Några tror att nattlivet kommer explodera, andra tror inte att det vänder på en natt. Men en sak är säker – Mique Andersson och hennes vänner ska på discokryssning. – Vi som gillar att dansa har haft det jäkligt jobbigt, säger hon.

  • Publicerad 09:03, 5 okt 2021

Det är klart att man kan sitta i en kartong och inte bli sjuk. Men grattis till det livet.

Längst inne på All stars krog i Jakobsberg träffar vi Mitt tre polare som precis avslutat en lunch.

– Vi som gillar att dansa har haft det jäkligt jobbigt. Jag åker på mycket partykryssningar och då kan det vara tusen personer på samma ställe. Men nu åker vi första båten som går här i oktober. Då jävlar, då är man taggad, säger Mique Andersson, 56.

Kompisen Martin Dahl, 60, känner likadant nu när restriktionerna ryker.

– Alla är sugna på att komma ut, det är det enda folk pratar om. Det har inte bara med dans att göra. Det är fotbollen, hockeyn och alla livespelningar också. Det kommer explodera.

Öppnade när pandemin kom

I onsdags gick Sveriges krogliv i princip tillbaka till "business as usual".

För krögarna i Järfälla är det ett välkommet besked, kanske särskilt för Kristian "Kicke" Eklund som knappt hann öppna sin krog i Bolinder strand innan restriktionerna small till.

– Jag vet inte hur det är att driva det här stället utanför pandemin. Jag har krigat hårt och i princip bott här nere för att kunna hålla det igång.

Kristian "Kicke" Eklund har varje ny presskonferens inneburit en oro. Foto: Erik Lejdelin

Få kvällsgäster

När Mitt i kommit på besök har ett stort gäng på 20 personer käkat lunch. Men det är inte lunchgästerna som svikit.

– Det är på kvällarna det varit tomt, ibland har det suttit två personer här. Det har inte blivit något ölande efter att restaurangtiden tagit slut i och med alkoholförbudet från 20.00 och sen från 22.

Kicke har nu planer på en nystart och funderar på livespelningar eller trubadurer.

– Jag hade en massa planer innan pandemin. Det är ett fantastiskt ställe. Pandemin gav faktiskt också mig en mjukstart som innebar att jag kunde prova olika koncept.

"Vänder inte på en natt"

Josef Razay, restaurangchef på All Star, tror att det kommer ta tid för folk att ändra sitt tankesätt.

– Jag tror inte vi kommer att se fullsatta restauranger, det kommer inte vända på en natt.

Kristian "Kicke" Eklund på Bolinders Strands Krog i Kallhäll har också kunnat utveckla koncept när gästerna inte varit så många. Foto: Erik Lejdelin

– Jag tror inte vi kommer att se fullsatta restauranger, det kommer inte vända på en natt.

Men för de tre polarna längst inne på krogen är det bara gasen i botten som gäller.

– Vi kommer inte hinna med alla klubbar som öppnar nu. De första veckorna kommer bli helt sjuka inne i stan tror jag. Det kommer vara lugnare här ute i förorten för folk är trötta på att sitta ner och umgås, man vill in till stan där klubbarna finns.

Men man släppte inte restriktionerna för tidigt?

– Det var inte en dag för tidigt men kanske inte en dag för sent heller å andra sidan. Men man är på gränsen att bita sig själv i öronen snart, man blir frustrerad för att inte kunna göra något.

Martin Dahl tror att människor kommer må bättre nu när de får umgås.

– Folk vill vara sociala och träffas, det är klart att man kan sitta i en kartong och inte bli sjuk. Men grattis till det livet.