Otryggt. Linda Leinestrand med dottern Lova, Karin Larsson och Christian Tengblad med sonen Ari och hans kusin Lidia vill ha övergångsställe i korsningen. Foto: Mattias Kamgren

De kräver övergångsställe på barnens skolväg

Korsningen Munstycksvägen-Tobaksvägen är farlig för barn på väg till Martinskolan. Det menar föräldrar som startat en namninsamling för ett övergångsställe.

  • Publicerad 09:58, 23 jun 2022

Lite mindre frihet åt bilarna, mycket mer trygghet åt barnen som går eller cyklar.

Det är förhoppningen med den namninsamling som småbarnspappan Christian Tengblad dragit i gång i Hökarängen. I skrivande stund har nästan 200 personer skrivit på för att få ett övergångsställe i korsningen Tobaksvägen/Munstycksvägen, ett stenkast från Martinskolan.

– Det är många som kör här, särskilt på morgonen, samtidigt som många barn går till fots här till skolan, säger han.

Erika Larsson är mamma till en åttaåring. Hon skulle gärna låta honom gå själv till fritids efter skolan – om det inte vore för just den här korsningen.

– Jag hämtar honom. Jag vågar inte släppa över honom här, säger hon.

Kollar extra noga

Linda Leinestrand dyker upp med nioåriga dottern Tova, som visserligen inte går på Martinskolan men ändå ofta passerar här.

– Jag behöver alltid kolla extra noga här, säger Lova.

– Jag tänkte på den här korsningen senast i morse. Jag ser hur många barn som helst som går här och alla tittar inte, säger Linda Leinestrand.

Christian Tengblad skickade in förslag och namnlista till trafikkontoret. Men svaret blev inte vad han hoppats på:

”På den här platsen uppfylls inte kriterierna för att nyanlägga ett övergångsställe och i dagsläget har vi därför inte några planer på att anlägga ett nytt övergångsställe där.”

”Ingen trafiksäkerhetsåtgärd”

Övergångsställen är enligt trafikkontoret främst en åtgärd för framkomlighet, snarare än ett sätt att öka trafiksäkerheten. I praktiken innebär det att övergångsställen bara anläggs där det är så mycket trafik att det annars knappt går att ta sig över gatan.

”Vidare ska det finnas en tydlig efterfrågan att gå över just där, det vill säga att det finns målpunkter på båda sidor. Övergångsställen ska inte heller läggas för tätt, det är inte alltid möjligt att välja den närmaste vägen”, skriver trafikkontoret.

Christian Tengblad vill dock inte ge upp.

– Nu har vi gått ihop och visat vad vi tycker. Om det finns någon annan trafiksäkerhetsåtgärd som skulle göra det tryggare att gå här är vi öppna för det också, säger han.

Skolväg för drygt 400 elever

Munstycksvägen i Hökarängen är skolväg för många av barnen på Martinskolan, som ligger på samma gata.

På Martinskolan går cirka 410 elever i årskurserna 1-9.