Den 12 maj möttes Skarpnäcksbor av ett tydligt budskap när de kom upp ur tunnelbanan. "Våra sopor, kommunens ansvar" stod det på en stor banderoll och på plats fanns flera representanter från Hållbara Skarpnäck som informerade och samlade in namnunderskrifter.

– Vi startade mijö- och klimatgruppen för ett och ett halvt år sedan och insåg då att det mest angelägna är soporna som fungerar så dåligt här, förklarade Gunilla Berglund.

Och visst är det en fråga som engagerar även hos de pendlare som kommer ut på Skarpnäcks allé denna soliga eftermiddag.

De flesta har en åsikt om de containrar som placerats på gatorna sedan sopsugen gick sönder i slutet av 2019.

Läget är akut

Sopsugsystemet ägs av en samfällighet som består av tretton bostadsrättsföreningar och fem bolag. Att reparationen har dröjt beror på att samfälligheten haft svårt att nå en lösning.

Gunilla Berglund menar att det är ohållbart att lägga ett så tungt ansvar på brf:er.

– En sopsug är en avancerad sak och då krävs det expertis, menar hon.

När vi så sent som i mars intervjuade miljö- och hälsoskyddsborgarrådet Katarina Luhr (MP) sa hon att det pågår ett arbete för att staden ska kunna ta över ansvaret för sopsugen.

– Stockholm vatten och avfall (Svoa) fick år 2019 i uppdrag av kommunfullmäktige att vara huvudman för stationära sopsugsanläggningar, sa hon.

Det är dock fortfarande klart när detta kan ske.

Och Hållbara Skarpnäck menar att läget är akut.

– Politikerna måste förstå att folk är upprörda och se till att någonting händer så snart som möjligt, säger Elisabeth Lundqvist från Hållbara Skarpnäck. 

Namninsamlingen ska överlämnas i samband med stadsdelsnämndens möte på torsdag.