SÄLJS. Oscar Properties säljer sina byggrätter på Lilla Essingen till Peab. Foto: Pekka Pääkkö

De köper omtvistat byggprojekt på Lilla Essingen

Nu är det klart vilka som köper det omtvistade bostadsprojektet på Lilla Essingen från Oscar Properties. Så här ser de nya ägarna på framtiden för bygget.

  • Publicerad 20:00, 26 nov 2021

Vändningarna har varit många för de planerade bostäderna på Lilla Essingen sedan huvudägaren Oscar Properties ändrat sig flera gånger innan rivningen kom igång tidigare i år. Men för en tid sedan kom nästa twist då de meddelade att de hade sålt byggrätterna till en hemlig aktör – och nu är det officiellt.

Oscar Properties säljer Primusprojektet

Det blir Peab som tar över och uppges ha köpt större delen av projektet, 40 000 kvadratmeter, för 1 167 miljoner kronor. Enligt Oscar Properties kommer de äga cirka 8 200 kvadratmeter inom fastigheten men som också ska säljas vidare.

På Peab gläds man åt köpet.

– Det känns jätteroligt. Det är verkligen ett område dit vi vill få Stockholmarna att ta sig till. Vi vill skapa ett levande område med folkliv och ta vara på vattnet men också den lugna oas vi vill tillskapa på platsen. Vi ser jättepositivt på att utveckla det här området, säger Daniel Detterfelt, regionchef bostadsutveckling södra Stockholm på Peab.

VÄNDNINGEN: Omtvistade bostäder ska byggas på Lilla Essingen

Hur kommer ert köp påverka projektet, blir det ändringar i exempelvis antal bostäder?

– Vi börjar projekteringen nu, för hur vi vill driva projektet framåt och ta fram hur vi vill att husen ska se ut. Vi vill sätta vår prägel på området men jag har idag ingen exakt uppfattning om antal bostäder, men det stämmer nog med liknande uppgifter som framkommit tidigare.

Betalning och tillträde ska ske under sista kvartalet i år. Oscar Properties kommer fortsatt att stå får rivningen i området, som enligt det senaste beskedet ska vara klar 21 december i år.

Vad som kommer hända sedan är inte spikat. Enligt exploateringskontoret jobbar de just nu med en tidplan som förhoppningsvis kan vara klar innan årsskiftet.

När hoppas ni på byggstart?

– Det vågar jag inte säga exakt. Men vi har ett intresse av att aktivt jobba fram projekteringen och börja byggnationen, säger Daniel Detterfelt.

VISION. Så här såg de tidigare visionsskisserna över östra Primusparken ut. Nu ska Peab sätta sin prägel på projektet. Foto: Oscar Properties/Stockholms stad

Originalplan. Så här se detaljplanen för Primusområdet ut. Hus 1 är Svenska bostäder. 5, 12, 13, 14 är Wästbygg. Resterande är numera Peabs. Foto: Sweco/Stockholm stad

Byggplanerna i området

Ursprungsförslaget: 600 nya bostäder, varav cirka 210 bostäder på stadens mark. Förutom Oscar Properties, nu Peab, har Wästbygg (ca 100 bostäder) och Svenska Bostäder (ca 120 hyresrätter) markanvisningar i området.

Dessutom en ny förskola, lokaler i bottenplan och nytt promenadstråk runt vattnet.

Även ny badstrand, lekplats, utegym, fler flytbryggor och nytt klubbhus för Lilla Essinge båtklubb ingår i detaljplanen.

Före detta Primushamnen fylls igen för att ge plats för bostäder och ny parkmark.

Källa: Stockholms stad

Visa merVisa mindre