Vera Jälmestål och Moa Sandberg tävlar i Årets sockerbagare i SVT på lördag. Foto: Maria Nykvist

De kan bli årets sockerbagare

Nu ska Sveriges skönaste bakfamilj utses i SVT:s Årets sockerbagare. Med bland de tävlande finns Västerhaningeborna Vera Jälmestål med moster Moa Sandberg. – Det blir så kul och spännande, så titta, uppmanar Moa.

  • Publicerad 14:15, 12 nov 2020

Jag blev helt chockad för jag har inte alls bakat mycket.

Moa Sandberg plockar fram den lila köksassistenten från ett av skåpen hemma i köket i Västerhaninge. Hennes systerdotter Vera Jälmestål, 10 år, tar fram ingredienserna.

Det ska bli en kladdkaka, men innan de lyckas få färdigt bakverket blir det många skratt, en hel del förvirring och flera roliga kommentarer. Ungefär så som man skulle kunna beskriva deras medverkan när de på lördag gör entré i SVT:s stora satsning Årets sockerbagare.

Det blir många skratt, men även svordomar, när Vera Jälmestål och Moa Sandberg hjälps åt i köket. Foto: Maria Nykvist

Men till skillnad från många andra bakprogram så är det inga fullfjädrade experter som tävlar, utan snarare nybörjare som lär sig längs vägen. Utmaningen ligger till stor del på att tillsammans lösa de problem som uppstår.

Saken är faktiskt den att Moa och Vera inte ens visste att det var ett bakprogram de sökte till, för i annonsen stod bara att det var ett relationsprogram där barn och vuxna skulle tävla tillsammans.

– Jag blev helt chockad för jag har inte alls bakat mycket. Så det bara att börja öva på att baka morotskaka, paj och franska maränger, säger Vera.

För några tveksamheter till att vara med fanns inte.

– Det här är en once in a lifetime-upplevelse. Så vi tänkte att vi kör, och det var verkligen så roligt, så mycket skratt, men också svordomar, säger Moa.

Från inspelningen av årets sockerbagare. Foto: Bo Håkansson, SVT

Nytt koncept för i år

Årets sockerbagare gick tidigare i Barnkanalen under flera år och då var det bara barn som tävlade. Nu har SVT gjort om konceptet och nytt för i år är att barnen har med sig en vuxen medtävlande och att det sänds på bästa sändningstid - klockan 20 på lördagar i SVT1. I programmet tävlar nio par.

Programledare är liksom tidigare Lasse Kronér och ny domare är Hela Sverige bakar-vinnaren Linn Utbult.

Några storbakare har de inte blivit efter programmet, men Moa tycker att det är värt att ta sig tiden att baka med barn.

– Det är inget som behöver ta lång tid. Den här kakan slängde vi ihop på tio minuter. Det är något man gör så lätt tillsammans, man pratar och umgås och det blir något annat än att bara sitta vid skärmen.

Utan att avslöja för mycket kan de berätta att de är med i åtminstone två program.

– Det är spännande, men också nervöst. Tänk, det är så många som kommer att titta, och kanske alla på skolan, säger Vera som går i fyran på Ribbyskolan.

Moster och systerdotter

Moa Sandberg: 32 år, Västerhaninge, fritidspedagog i Farsta strandskolan.

Vera Jälmestål: 10 år, Västerhaninge, går fyran på Ribbyskolan.