De kämpar om titeln Sveriges bästa ”mancave”

Linda och Ylva bestämde sig för att skippa utlandssemestrar 2014. Istället skulle de satsa på att rusta upp källaren till en riktigt fet hemmabio. Nu tävlar de i tv-programmet Sveriges bästa mancave.

  • Publicerad 17:18, 17 feb 2018

Utanför ser det ut som vilket radhus i Carlslund som helst, ljusslingor i trädgården och gardiner i köksfönstret där Ylva och Linda Rengart bor. Ylva är uppvuxen i Väsby och Linda i Viksjö. 2001 flyttade de in i radhuset med dottern Emelie.

Så fort ytterdörren öppnas skymtar hyllorna fulla med högupplösta filmer som täcker väggarna ner mot källardörren som pryds av skylten ”Circus Cinema”.

Linda och Ylva har byggt en ”mancave” i källaren i radhuset i Upplands Väsby. Men de föredrar att kalla det bio.

– Här är det alltid cirkus. Våra vänner hälsar ofta på och alla våra bonusbarn, säger Ylva Rengart.

Bonusbarnen är dottern Emelies klasskamrater sen småskolan: Mattias, Filip, Matilda, Martina och Mathilda. De har växt upp med familjen. De var alla delaktiga när källaren skulle rustas upp till Väsbys främsta biograf.

– Ylva satt alltid och kalibrerade vår projektor i vardagsrummet så jag och Emelie fick aldrig sitta och kolla på serier. Då sa vi att vi fick skaffa en egen pysselhörna för Ylva i källaren, säger Linda Rengart.

Prylarna är bättre än filmen

Rummet är fyllt av sju lyxiga svarta biofåtöljer och längst fram hänger en projektorduk som täcker hela väggen. Alla väggar är klädda med svart tyg och ljuddämpande paneler.

Taket är nedsänkt och klätt i en svart akustikduk. Genom duken tränger 1500 optiska fiberljus fram, som en stjärnhimmel. Ovanför de mellersta stolarna formar ljusen ett hjärta.

I lobbyn utanför biosalongen finns arkad- och flipperspel.

– Här brukar jag och Linda sitta. Jag ville att kärleken alltid skulle synas här, säger Ylva.

När Ylva stänger dörren blir det helt knäpptyst i bion.

– Det är jättemysigt, som vår egna lilla grotta, säger Linda.

Vad är egentligen det största intresset, film eller prylar?

– Film, säger Linda.

– Prylar. Jag har alltid gillat att plocka isär och montera om olika högtalare, säger Ylva.

Men det handlar inte bara om tekniken, designen är en viktig del. Golvet är klätt med en röd matta och vid dörren hänger ett rött sammetsdraperi med guldfransar. Som på en gammal biograf.

Längst bak leder en dörr in till lobbyn där godiskiosk, bar, filmhyllor, slushimaskin och popcornmaskin ryms med tre flipperspel och tre arkadspel. Neonskyltar lyser upp rummet i klara färger och när vi kommer in börjar ett av spelen att låta. Godiskiosken är fylld med alla familjens favoriter och popcornen kryddas med olika smaker, från samma leverantör som säljer till SF.

Vill ta revansch på killarna

2014 vann de priset Sverige bästa hemmabio. En seger som kändes viktig för Ylva eftersom forumen för hemmabiofixare är väldigt mansdominerade.

– Det är mycket killsnack så när vi vann blev det vår revansch.

De har samma leverantör för popcorn som SF.

Nu är det dag igen. I vår tävlar de i tv-programmet Sveriges bästa mancave på kanal 5 och Dplay. Men just ordet mancave är inte en benämning de själva skulle använda för bion.

– Varför måste man placera in allt i fack? säger Linda.

– Jag tycker det låter förlegat och unket. Ska mannen gömma sig där från frun och ansvar? säger Ylva.

Namnet till trots ser de fram mot att deras avsnitt ska sändas 27 februari. Fem deltagare har valts ut av 500 nominerade.

– Vi hoppas verkligen att vi ska ta hem det, säger Ylva.

Fakta

Ylvas tips för att fixa hemmabion

  1. Att mörklägga rummet gör jättemycket för själva bilden. Antingen så kan man sätta upp mörkläggningsrullgardiner eller vill du ta steget ännu närmare biokänslan så kan du köpa svart scenmoltontyg och sy upp i draperier.
  2. Ljudet gör väldigt mycket för själva filmupplevelsen. Det är stor skillnad på tv-ljudet och ett 5.1 system, som är att rekommendera.
  3. Akustiken i rummet är viktig. Tjocka mattor på golvet gör underverk för ljudet. Kuddar i soffan, draperier eller gardiner gör ljudet bättre i rummet. Ju tjockare desto bättre.
  4. Gör lite mysigt, poppa popcorn eller kanske köp en liten popcorn maskin. Det är en fredagsmys höjdare.
  5. Ha roligt och låt hela familjen se film tillsammans.
Visa merVisa mindre