Foto, infällda bilder: Privat Foto: Chris Anderson

De kämpar för att rädda Debaser

Att Debaser Medis slängs ut från Medborgarhuset har upprört många. Bland dem finns Elin Trogen, Jennie Abrahamson och Linn Delin. Trion startade en namninsamling i tisdags kväll och i skrivande stund har över 7 000 personer skrivit på.

  • Publicerad 13:47, 29 jan 2016

Ni har startat en namninsamling för Debaser Medis, hur kommer det sig?

– Vi har själva levt och jobbat i Debasers lokaler på olika sätt de senaste tolv åren, och tycker att Debaser Medis är en mycket viktig del av Stockholms livemusikscen, just den storleken mellan mindre klubb och mycket större ställen finns ju inte i varje gathörn. Man går inte från kommunala musikskolan till Globen utan det behöver finnas scener däremellan. Både som konsertbesökare och som verksamma i livebranschen tyckte vi att utsikterna för live-Stockholm såg minst sagt dystra ut om nu Debaser Medis skulle försvinna. Vi tänkte också att det antagligen inte bara var vi som tänkte det, och startade insamlingen.

Vad är er främsta kritik mot beslutet?

– Vi tycker att det är ett kortsiktigt tänkande från politiskt håll. Man prioriterar och upplåter plats för stora arenabyggen i staden, men glömmer ”gräsrotsställena” som faktiskt föder de artister som kanske kan ställa sig på arenorna så småningom. Det finns ingen levande musikscen om vi inte har scener för alla nivåer. Det anstår också en levande stad – i detta fall huvudstaden i världens tredje största musikexportland – att ha många olika sorters platser för musik- och scenkonst, och slå vakt om dem.

Vilka står bakom insamlingen?

Alla som skrivit under står bakom den, vi möjliggjorde det bara och gjorde det enkelt att kunna göra sin röst hörd. Men vi är producenter, musiker, och konsertbesökare. Vi är inte motståndare till bibliotek, vi gillar alla typer av kultur men vi tycker det är viktigt att inte minska möjligheten till livemusik och bra lokaler för det är det inte gott om i Stockholms innerstad. Vi vill att Stockholm ska vara en levande kulturstad med plats för både bibliotek och Debaser Medis.

Ni har fått in över 7 000 namn på två och ett halvt dygn. Är ni överraskade?

Nej absolut inte, vi är inte ensamma om att tycka att det är viktigt med ett centralt och bra spelställe.

Hur många hoppas ni på när ni skickar iväg den?

Vi hoppas att alla som tycker som dem drygt 7 000 som redan skrivit på ska se att listan finns och att de hinner skriva på innan den ska lämnas in. Men vi tycker också att vi redan är många – men självklart vill vi bli fler! Vi hoppas särskilt att det finns ett annat alternativ än att stänga ner Debaser Medis i sin nuvarande form.

Läs mer:

Dyr ljudisolering tvingar bort Debaser